Bosta zdravljenje plačala obsojena varnostnika?

Tragedija pred Globalom: zavod za zdravstveno zavarovanje terja povračilo stroškov zdravljenja umrlega mladeniča.

Objavljeno
21. september 2012 21.08
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Slabih pet let po brutalnih udarcih v bližini nekdanjega ljubljanskega kluba Global, zaradi katerih je umrl 20-letni Gorazd Čamernik, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od pravnomočno obsojenih nekdanjih varnostnikov zahteva povrnitev stroškov zdravljenja usodno poškodovanega mladeniča.

Ko sta bila nekdanja varnostnika propadlega Vip Varovanja David Bukovac in Sead Suljanović pravnomočno obsojena zaradi smrti Gorazda Čamernika iz Dragomerja, je plačnik stroškov zdravljenja hudo poškodovanega mladeniča sklenil od njiju zahtevati povračilo stroškov zdravljenja. Zavod za zdravstveno zavarovanje od njiju terja malo manj kot 8200 evrov.

Sedmega oktobra bo minilo pet let, odkar se je Gorazd Čamernik zadnjič z družbo odpravil ven. Pred Globalom se je malo po tretji uri zjutraj sprl z Bukovcem, ki družbe ni spustil v lokal.

Sodišče je brez kančka dvoma ugotovilo, da je Bukovac po radijski zvezi nato poklical Suljanovića in skupaj sta stekla za fantom. Nedaleč od Globala so začeli deževati udarci in brce. Ko je mladenič še tretjič zbral dovolj moči, da se je pobral, je pritekel Suljanović in mu zadal usoden udarec v glavo. Čamernik je takrat obležal negiben.

Tri dni so se zdravniki v ljubljanskem kliničnem centru borili za njegovo življenje, a je bilo vse zaman. Poškodbe glave so bile prehude. ZZZS zdaj od obeh povzročiteljev smrti terja povračilo stroškov zdravljenja.

Na sodišče je Bukovac, ki prestaja osemletno zaporno kazen, prišel v spremstvu sina, Suljanovića, ki je bil prav tako obsojen na osem let ječe, pa ni bilo. Kaj so se dogovorili, ni znano, saj je bil poravnalni narok tajen. Prav veliko izbire pa toženi stranki nimata, saj ima ZZZS vso zakonsko podlago, da izterja zahtevani denar.

Tožba vložena tudi proti državi

Gorazdov oče Danilo Čamernik je že pred časom zoper Bukovca, Suljanovića, nekdanjega šefa Vip Varovanja Danijela Praštala, Zavarovalnico Maribor in državo vložil 130.000 evrov vredno odškodninsko tožbo. Poravnalni narok ni bil uspešen, naslednji narok je razpisan za konec novembra.

Obsojena varnostnika Čamernik toži, ker sta neposredno kriva za smrt njegovega sina. Praštalo pa ni le zaposloval varnostnikov na črno, ampak je poskušal zadeve celo prikriti in za Suljanovića (pokazalo se je, da je bil zaposlen na črno) organiziral pobeg v Bosno, piše v tožbi.

Zavarovalnico Maribor toži, ker je imelo podjetje Vip Varovanje tam sklenjeno zavarovanje civilne odgovornosti, za državo pa je tožnik prepričan, da ni ukrepala proti Vip Varovanju, za katerega je bilo menda znano, da varnostnike zaposluje na črno.