Boštjan Šoba se danes na sodišču ni želel zagovarjati

Njegov zagovornik Jure Snoj je predlagal izločitev sodnice Dejane Fekonja, a ga je sodnica zavrnila.

Objavljeno
26. september 2011 12.25
Posodobljeno
26. september 2011 12.25
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Boštjan Šoba, soobtožen v primeru Šuštar, se v današnjem začetku sojenja zaradi zlorabe uradnega položaja ni želel zagovarjati. Njegov zagovornik Jure Snoj je predlagal izločitev sodnice Dejane Fekonja, a ga je sodnica zavrnila.

Šobi in nekdanjemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju ter še šestim soobtoženim so pred leti sodili že zaradi zlorabe položaja.

Šoba je v tistem času, leta 2005, odšel na službeno pot v Kanado, od koder pa se ni vrnil. Sodišče je zato postopek proti Šobi izločilo. Tako so mu danes začeli soditi ločeno.

Kot je pojasnila sodnica Fekonja, je odvetnik njeno izločitev zahteval, ker je sodila že Šustarju. A bo v tem primeru vabljen kot priča, zato je predlog zavrgla.

Nato pa je Šoba sodnici dejal, da nasprotuje, da bi ga zastopal Snoj, saj ni uspel s predlogom, da bi sojenje končali v eni obravnavi. Sodnica mu je odvrnila, da »tako po domače na sodišču ne delajo«, in torej dogovora ne bo, ampak lahko skrajšajo postopek.

Prav tako po njenih besedah člen v zakonu o kazenskem postopku, ki bi predvideval dogovor, da bi se zadeva prej zaključila, ne obstaja. Tudi to zahtevo je zavrnila kot neutemeljeno.

Snoj je nato ugovarjal še nad nekoliko spremenjeno obtožnico, a je okrožna državna tožilka Jožica Boljte Brus dejala, da je bila sprememba potrebna, saj je bil Šoba leta 2005 po odhodu v Kanado izločen iz sodnega postopka.

Dodala je, da je Šoba zaradi tega »na boljšem«, saj je tožilstvo zaradi zastaranja moralo umakniti obtožbo o kaznivem dejanju napeljevanja k zlorabi položaja in ponareditvi listin. Sodnica je odločila, da se spremenjeno obtožnico dopusti.

Tako je Boljte Brusova le prebrala obtožnico. V njej Šobi očita, da je sodeloval pri tem, da je ministrstvo za gospodarstvo na podlagi razpisov iz leta 1998 in 1999 podjetjem podeljevalo sredstva v zameno za to, da se del sredstev nato vrne Šobi in nekdanjemu državnemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju.

Kot je navedla Boljte Brusova, je Šoba na računalniku vodil evidenco prijavljenih družb na razpise, Šoba pa naj bi v datotekah imel tudi zapisano, koliko denarja bodo morali odstopiti.

Del zneska, pridobljenega na razpisu, se je nato po navedbah iz obtožnice vračalo s pomočjo Šobinega podjetja GSP, ki je izdajalo fiktivne račune za nikoli opravljene storitve. Podjetje GSP je nato denar nakazovalo na Šuštarjev račun.

Šoba je dejal le, da so obtožbe v nasprotju z dejstvi, a se ni zagovarjal, zato se je začelo z branjem njegovih izpovedb iz prejšnjih postopkov. Na sojenju leta 2005 je navedbe zanikal, obtožbi pa je očital, da je neustavna. Takrat je tudi opozoril, da je policija z ukrepi začela en dan po parlamentarnih volitvah leta 2004 in »glede na to, da je član SLS, to ni naključje«.

Boljte Brusova sicer kazni še ni predlagala, dejala je, da je še prezgodaj. A kot je razložila, Šobi grozi do osem let zapora. Je pa sodnica pojasnila, da se bo Šobi v primeru, če bo obsojen, od zaporne kazni odštel čas, ki ga je preživel v kanadskem priporu, torej približno tri leta, in čas, ki ga bo preživel priprt v Sloveniji. Naslednja obravnava bo v sredo.