Brez novih dejstev v zadevi Auer

Danes se bo nadaljevalo sojenje podjetniku Stojanu Auerju, ki ga širša javnost pozna kot televizijskega voditelja. Tožilstvo mu očita, da naj bi se poskušal kot podjetnik izogniti plačilu davka.

Objavljeno
25. januar 2007 16.25
Maribor - Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje podjetniku Stojanu Auerju, ki mu tožilstvo očita poskus storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Poleg izvedenke za finančno stroko Irene Lesjak sta pred sodni senat pod predsedstvom Andreje Lukeš stopili še priči Milena Valenčak in Jože Antolin. Njihove izpovedi po pričakovanju niso postregle z novimi dejstvi.

Lesjakova in Valenčakova, ki je Auerju vodila poslovne knjige, sta pričali že na eni izmed prejšnjih glavnih obravnav, Valenčakova pa tudi v fazi preiskave. Obe sta poudarili, da vztrajata pri dosedanjih izpovedih. Lesjakova je tudi dejala, da nima namena kakorkoli spremeniti ali dopolniti izvedenskega mnenja. Antolin, sicer Auerjev svak, je pred sodni senat stopil prvič.

Tožilstvo trdi, da se je Auer s prikazovanjem lažnih poslovnih podatkov skušal izogniti plačilu davka iz dejavnosti v vrednosti nekaj več kot 104.300 evrov (dobrih 25 milijonov tolarjev). Auer je v napovedi za odmero davka od dohodka za leto 1996 kot strošek navedel strokovno izobraževanje v enem izmed hotelov v nemškem Düsseldorfu. Po mnenju tožilstva hotel računa v vrednosti 659.360 nekdanjih nemških mark sploh ni izdal, saj teh storitev tudi ni nikoli opravil.

Valenčakova je zagotovila, da je enako kot pri ostalih samostojnih podjetnikih, ki jim je vodila poslovne knjige, tudi pri Auerju pazila, da ni knjižila zadev, ki bi bile kakorkoli sporne z vidika davčne zakonodaje. Kot je poudarila, je knjižila le stroške, ki so tudi dejansko nastali. Po njenih besedah je enako ravnala tudi v primeru domnevno spornih potnih stroškov za poti v Düsseldorf.

Antolin je zgolj površno opisal, kako je potekalo izobraževanje v Düsseldorfu in kdo se ga je udeležil. Auer je že v zagovoru, ki ga je imel na glavni obravnavi 4. januarja, zavrnil vse očitke tožilstva. Kot je pojasnil, je visok račun iz nemškega hotela posledica zelo dragega izobraževanja tehničnih sodelavcev televizijske oddaje Poglej in zadeni. Po njegovih besedah doslej še nihče ni dokazal, da je račun lažen.

Sodnica Lukeševa je še pojasnila, da so v teku poizvedbe pri ministrstvu za notranje zadeve, upravi kriminalistične policije, državnem tožilstvu v Düsseldorfu in Interpolu. Po njenih besedah sodišče zanima, kdo so bili lastniki hotela in kdo vse je delal v hotelu. Prav tako sodišče zanima, kdo je "profesor Braun", s katerim naj bi se obtoženi dogovoril za najem reportažnega avtomobila in izobraževanje. Braun naj bi tudi poskrbel za ugodno ceno bivanja v hotelu.

Sojenje se bo nadaljevalo 21. februarja. Auerjeva odvetnica Stanka Firm Gavez je izrazila začudenje nad odločitvijo sodišča, da skliče glavno obravnavo le teden dni pred 28. februarjem, ko - tako Gavezova - zadeva Auer v celoti zastara.

Auer je bil pred poltretjim letom obsojen na eno leto zapora, a je vrhovno sodišče, medtem ko je Auer že prestajal kazen, na podlagi zahteve vrhovnega tožilstva za varstvo zakonitosti pravnomočno sodbo razveljavilo. Auer je preživel v zaporu 15 dni.