Brez poravnave z Mladino

Sodba za Martino Grims kmalu po pošti.

Objavljeno
19. november 2015 18.10
dja/sodstvo
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Čeprav je kazalo, da se bosta tednik Mladina in Martina Dragoš Grims morda poravnala, se jima po pol ure pogovarjanja očitno ni uspelo uskladiti glede zneska, ki bi ženi poslanca SDS poplačal duševne bolečine zaradi objave njihove družinske fotografije poleg fotografije družine Josepha Goebbelsa v satirični rubriki tednika Mladinamit marca 2011.

Vrhovno sodišče je nedavno pritrdilo odločitvi višjega, da mora Mladina zaradi objave fotografij plačati odškodnino Martini Dragoš Grims, saj je tednik s slikovno primerjavo presegel dopustne meje. Nič drugače vrhovni sodniki ne menijo glede njenega moža, poslanca SDS Branka Grimsa, kajti »fotografiji družin enakega formata in enake kompozicije, postavljeni druga ob drugi, prerasteta v večplastno primerjavo tožnikove družine z družino nacističnega zločinca in v tem smislu zaživita kot samostojna celota«.

Pri tedniku sicer vztrajajo, da je šlo pri objavi fotografije Grimsovih poleg družinske fotografije nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa za kritiko političnega delovanja poslanca največje opozicijske stranke, ki se z ženo in otroki javno izpostavlja z namenom dvigovanja priljubljenosti med volivci, žena pa ga pri tem ravnanju podpira. Zato bo Mladina vložila ustavno pritožbo, tako glede sodbe za Branka Grimsa kot glede njegove žene.

Mladina na ustavno sodišče

Naj spomnimo, da je okrožno sodišče tožbi zakoncev zavrnilo z utemeljitvijo, da je Mladina le na »kritičen način obravnavala« in nazorno hotela prikazati, kako Grims izrablja medije za svojo promocijo »ravno tako, kot je to počel dr. Goebbels«, a je višje sodišče z vmesno sodbo po temelju ugodilo zahtevku Martine Grims, ki se nanaša na plačilo denarne odškodnine. Delno je spremenilo tudi sodbo glede Branka Grimsa, in sicer je Mladini naložili objavo opravičila in sodbe, medtem ko je v delu, ki se nanaša na odškodnino, sodbo razveljavilo in vrnilo okrožnemu sodišču v novo presojo. Takšnima odločitvama je sledilo tudi vrhovno sodišče, ki je nedavno zavrnilo obe reviziji Mladine.

Martina Dragoš Grims s tožbo zahteva kar 79.000, Branko Grims pa v ločenem postopku 40.000 evrov. Odločitev glede Martine Grims bo znana v kratkem. Okrožna sodnica Martina Zidar je včeraj dokazni postopek končala in napovedala izid pisne sodbe, s katero bo odločila tudi o utemeljenosti zahtevka za objavo opravičila in sodbe, do izdaje sodne odločbe pa so možnosti za morebitni dogovor s toženim medijem še vedno odprte.

V postopku glede Branka Grimsa pa bo sodnica Jasminka Jaša Trklja pred odločitvijo o denarnem obližu zaslišala priče. Ker včerajšnji poskus poravnave med Brankom Grimsom in tednikom prav tako ni bil uspešen, bo sodnica na naroku 7. januarja dodatno zaslišala tožnika, poleg njegove žene pa bodo na prostor za priče stopili še Grimsova strankarska kolega Eva Irgl in Miro Petek ter njegova sestra Marta Jarc, ki jih bodo povprašali o Grimsovih zatrjevanih duševnih bolečinah zaradi objave v Mladini.