Cakić: Nisem hotel ubiti Gašperja Tiča

Sojenje Stefanu Cakiću, ki je danes na sodišču opisoval dogajanje usodnega večera, bo javno.

Objavljeno
30. januar 2018 09.58
Posodobljeno
30. januar 2018 09.58
CAKIĆ
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana - »Ko sem se prebudil, sem bil gol. Imel sem občutek spolnega nadlegovanja, kot da bi mi nekdo vzel dostojanstvo,« je danes Stefan Cakić na sodišču povedal o trenutkih, preden je, čeprav se tega ne spominja, 18. junija lani v stanovanju na Trubarjevi v Ljubljani z nožem vzel življenje igralcu Gašperju Tiču.

Še preden je senat prisluhnil tožilki Tamari Gregorčič in zagovorniku Gorazdu Fišerju glede njunega predloga za izključitev javnosti, kar je bilo treba najprej razčistiti, je imel zagovornik na vprašanje sodnika, ali so kakšne pripombe na sestavo petčlanskega sodnega senata, po svojih besedah nenavadno, a zanj pomembno zahtevo. Povedal je namreč, da »glede na spolne preference pokojnega ne želi, da Cakiću sodi oseba z istimi spolnimi preferencami«, na kar so mu zagotovili, da v senatu takšne osebe ni.

Gregorčičeva je glede predloga poudarila, da bodo na sodišču govorili o občutljivih intimnih podrobnostih in razvadah iz življenja Gašperja Tiča in da z vsemi podrobnostmi družinski člani niso seznanjeni. Glede na igralčevo prepoznavnost bi te podrobnosti, če bi postale javne, lahko škodile družini, predvsem mladoletnemu otroku. Na sodnikov pomislek, da je javnost z večino že zdaj seznanjena in da bi tako morda kvečjemu še bolj podžgali domišljijo ljudi, tožilka ni imela dodatnih pojasnil. Sodnika je namreč zanimalo, ali bi ukrep, po katerem sme senat tudi po stališču vrhovnega sodišča poseči le izjemoma, sploh izpolnil svoj namen. Tudi Fišer je predlagal izključitev javnosti, vendar zaradi zaščite pravic njegovega klienta. Poudaril je, da je obtoženi, ki je zdaj sicer star 21 let, dejanje storil še kot mlajši polnoletnik in da se bo na sodišču govorilo o podrobnostih iz njegovega življenja ter o njegovi psihi. A je senat po krajšem posvetu le oznanil, da bo glavna obravnava v tej zadevi javna.

Začelo se je v tujski legiji

Cakić je danes samo prebral svoj zagovor, na vprašanja pa ni hotel odgovarjati, menda zaradi slabega počutja, ker zaradi zobobola ni spal. Na sodišču so predvajali tudi zvočne posnetke zaslišanja iz preiskave, kjer je prav tako odgovarjal na vprašanja.

Spregovoril je o tem, kako je poleti 2015. odšel v Francijo, v tujsko legijo, in sicer zaradi želje po novi izkušnji in dokazovanju - menda po tem, ko je uvidel, da zaradi poškodb ne bo mogel postati poklicni nogometaš. V tujski legiji se je srečal s kokainom in kmalu ga je redno zlorabljal. Tam, je dejal, je bilo tudi veliko nasilja in stresnih situacij, vendar podrobno o tem ni hotel govoriti. Ko se je vrnil v Slovenijo, je s slabo razvado nadaljeval, čeprav kombinacija alkohola in kokaina nanj ni dobro vplivala. V nekem trenutku je tako, odvisno od tega, v kakšni družbi je bil, vedno prišla na plano bodisi njegova čustvena bodisi agresivna plat, je povedal. Večinoma se tudi ni spominjal, kaj je počel prejšnji večer, brat mu je tako recimo večkrat povedal, da se sploh ni več odzival na njegove besede. Na vprašanje preiskovalne sodnice, zakaj je kljub temu užival kokain in pil, pa je odgovoril, da se je tako hotel odklopiti od resničnosti, saj je imel v treznem stanju velike psihične težave.

O usodnem večeru je Cakić razložil, da mu za večji del manjka film oziroma se v določenih trenutkih spominja le slik. Sprva je bil v lokalu Cutty sark z bratom in še nekaterimi. Pri sebi je imel 50 evrov, ki mu jih je dal dedek - 10 jih je zapravil za pijačo, za 40 evrov je kupil 0,4 grama kokaina. Tega je hodil uživat na stranišče po bratovem odhodu domov. Na koncu je ostal sam v družbi nekdanjega dekleta in dveh natakarjev. Že takrat mu je »zmanjkovalo filma« in tako ne ve niti, kako je prišel v Box bar. Tam je namreč nato srečal Tiča, ki je bil v družbi še dveh moških. Tiča je sicer poznal že od prej, že okrog novega leta sta skupaj preživela pijano noč in se dobro ujela. Tudi ta noč je bila »čustvena in vesela«, spominja se, da sta s Tičem še naprej uživala kokain, med drugim pa sta se pogovarjala o snemanju nekega filma. V nekem trenutku je Tiču menda na točilnem pultu napisal pesem, ko je bil pijan, se je namreč rad tako izražal.

Na vprašanje, ali je bil govor o njuni intimnosti oziroma ali ga je Tič osvajal, je Cakić dejal, da se tega ne spominja, res pa so se na to temo šalili - Tiča je tako menda »hecal« glede njegove spolne usmerjenosti, vendar ni imel občutka, da bi mu igralec to zameril. Sam, je povedal, nikoli ni imel tovrstne izkušnje in je tudi ni iskal, drži pa, da je tudi s Tičevo pomočjo spremenil mišljenje o tem, prej je bil namreč odločno proti istospolno usmerjenim.

Počutil se je umazanega

Cakić se odhoda iz lokala in tega, kako se je znašel v igralčevem stanovanju, ne spominja. Ko se je zbudil in dobil občutek, da je bil zlorabljen, je bil »kot v krču in zelo prestrašen, imel je občutek bolečine in hotel je umreti«. Dogodkov, ki so sledili, se ne spominja povsem, ve pa, da je odšel do umivalnika, ki je bil v prostoru, in spil kozarec vode - takrat je zagledal Tiča, ki je v rokah držal nož, kasneje naj bi ga igralec napadel tudi s stolom. Naslednje, česar se spominja, je to, da je bil v drugi, manjši sobi, Tič je okrvavljen ležal na tleh, sam pa je v rokah držal nož. Filma je spet zmanjkalo in nenadoma se je z nožem znašel pod tušem. Počutil se je umazanega, a ne od krvi, temveč navznoter, »kot da bi se zgodilo nekaj strašnega«.

Po lastnih besedah se je nato oblekel in odšel iz stanovanja, ob odhodu pa iz sobe slišal »grozne zvoke, kot da bi nekdo umiral«. Na ulici je prvega človeka, ki ga je srečal, prosil za telefon in poklical na 113 - Cakić je operaterju takrat povedal, da je bil žrtev spolnega napada in da ga je prijatelj gej napadel z nožem, zato ga je zabodel v samoobrambi.

Kot je obtoženi med drugim še povedal na vprašanje sodnice, sam takrat ni bil poškodovan. Tožilstvo Cakiću očita, da je z nožem s 33-centimetrskim rezilom Tiču prizadejal najmanj 17 vbodov in »obrambnih ureznin«, usodna sta bila dva vboda, s katerima mu je poškodoval pljuča in vranico. Kaznivo dejanje uboja je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi zaužitega alkohola in kokaina ter osebnostne motnje - infantilnosti in odvisnosti od odnosov z ljudmi, ki jih dojema kot pomembne in močne osebe. Naj spomnimo, da je Cakić svoje dejanje obžaloval, vendar uboja ni priznal, ker Tiču menda ni želel smrti.

Sojenje se nadaljuje 16. februarja z zaslišanjem prič, ki so bile tistega večera v družbi Cakića in Tiča.