Cariniki v enem dnevu zasegli več kot 100.000 evrov

Cariniki na mejnem prehodu Gruškovje so v enem dnevu odkrili več kot 100.000 evrov neprijavljene gotovine, ki so jo začasno zasegli. Na Generalnem carinskem uradu opozarjajo, da morajo vsi potniki, ki potujejo v Evropsko unijo ali iz nje z 10.000 evri gotovine ali več, to prijaviti carini.

Objavljeno
09. marec 2011 13.21
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Gruškovje - Na mejni prehod Gruškovje sta se iz notranjosti države v nedeljo zjutraj pripeljala potnika albanske narodnosti s kosovskim oz. belgijskim državljanstvom. Kljub temu, da carinikom nista prijavila ničesar, sta se policist in carinik odločila za pregled. V žepih potnikov sta našla neprijavljeno gotovino - 22.400 in 22.500 evrov, piše STA.

Popoldne se je na isti mejni prehod pripeljal srbski državljan, ki je na carinikovo vprašanje o denarnih sredstvih odgovoril, da ima pri sebi med pet in 6000 evrov gotovine. Carinik se je odločil za pregled vozila, prtljage in potnika ter našel 10.900 evrov.

Tudi državljan Bosne in Hercegovine, ki je istega večera želel zapustiti Evropsko unijo, ni prijavil ničesar. Mariborska carinska mobilna enota in policistka so natančno pregledali njegovo vozilo in prtljago. V predalih pod voznikovim in sovoznikovim sedežem sta odkrili 44.460 evrov.

V vseh primerih je šlo za kršitev zakona o deviznem poslovanju, zato je carina gotovino zadržala do odločitve sodišča, potniki pa so po plačilu globe nadaljevali svojo pot.

Vsi potniki, ki potujejo v Evropsko unijo ali iz nje z 10.000 evri ali več gotovine, morajo to prijaviti carini. Od 15. junija 2007 namreč velja, da je treba gotovino v evrih ali kateri koli drugi valuti enake vrednosti, pa tudi lahko zamenljive vrednostne papirje v enaki vrednosti, prijaviti na posebnem obrazcu in ga predložiti carini na mejnem prehodu, prek katerega potnik vstopa v EU ali izstopa iz nje, še piše STA.