Casiraghi brez odškodnine

Zavrnili so mu tožbeni zahtevek za 150 tisočakov. Toži tudi, ker so mu proti njegovi volji vbrizgali pomirjevalo.

Objavljeno
19. april 2017 21.21
Stephen Casiraghi pred mariborskim sodiščem, 13.3.2017, Maribor [stephen casiraghi]
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Stephen Casiraghi je od države na mariborskem sodišču neuspešno terjal 150 tisočakov odškodnine zaradi bivalnih razmer v mariborskih zaporih in domnevno pretirane uporabe prisilnih sredstev tamkajšnjih pravosodnih policistov. Na ljubljanskem sodišču pa poskuša od države iztožiti 260.000 evrov, ker so mu v zaporu na Dobu proti njegovi volji vbrizgali pomirjevalo.

Mariborsko okrožno sodišče je tožbeni zahtevek za plačilo 150.000 evrov zavrnilo, ker ni ugotovilo odškodninske odgovornosti države, v delu pa ga je zavrnilo zaradi zastaranja. Šlo je za ponovljeno sojenje, saj je višje sodišče po tem, ko je okrožno že zavrnilo njegovo tožbo, sodbo razveljavilo, ker Casiraghiju, ki je prestajal zaporno kazen, ni bila omogočena navzočnost na glavni obravnavi.

Casiraghi je namreč zatrjeval, da ga je pravosodni policist poškodoval 24. septembra 2011 po tem, ko ga je opozoril, ker je skozi okno hranil golobe. Pri tem ga ni upošteval in mu je odvrnil, kaj pa mu more, nato pa je prejel udarec. »Vstopil sem v dnevni prostor in ga zalotil pri hranjenju ptičev. Opozoril sem ga, naj tega ne počne, saj je dvorišče počiščeno. Imeli smo veliko težav z iztrebki golobov. Navodil ni upošteval, začel me je žaliti,« je pripovedoval pravosodni policist, ki so ga v skladu z napotki višjega sodišča zaslišali na ponovljenem sojenju vpričo Casiraghija. Ta je šel takrat nadenj z britvico v roki, zato je s strokovnim prijemom le odvrnil napad. »Z levo roko sem blokiral njegov napad z roko, s svojo desno roko pa ga udaril v pleksus. Mislim, da je to zadoščalo, da je izpustil nevarni predmet. Poudariti moram, da je šlo zares za najmilejšo obliko sile, saj bi v takem primeru lahko uporabil tudi gumijevko, pa je nisem.«

»Nisem ga napadel, saj bi sicer obstajala pravnomočna sodba,« se je branil Casiraghi. Trdil je, da je paznik uporabil pretirano silo, saj je zdravnica zabeležila več poškodb, kot jih navaja priča, in namigoval, da je to običajna praksa med pravosodnimi policisti, kot tudi, da so mu špičasto palico, ki so jo po dogodku našli pod blazino na postelji, podtaknili.

A je sodišče ugotovilo, da so bila prisilna sredstva uporabljena pravilno in zakonito. Še več, pravosodni policist bi lahko, ko je imel Casiraghi v roki britvico, uporabil tudi hujše prisilno sredstvo – palico, povzemajo odločitev sodišča na državnem pravobranilstvu.

Casiraghija so namreč večkrat opozorili, naj neha, ko pa je že ležal na tleh, se je še vedno upiral in poskušal ugrizniti paznika, zato je bila tudi uporaba prisilnih sredstev za vezanje in vklepanje pravilna in zakonita. »Vsa prisilna sredstva so bila uporabljena le toliko časa, kot je bilo nujno potrebno za obvladovanje tožnika in njegovo namestitev v poseben prostor. Sodišče ni ugotovilo barbarskega ravnanja niti protipravnega pretepanja in mučenja, je pa zaključilo, da je bil napad na pravosodnega policista vnaprej načrtovan in nenaden,« še pojasnjujejo na pravobranilstvu.

Za dogodek iz julija 2011, ko si je Casiraghi poškodoval roko, je sodišče poleg zastaranja ugotovilo še, da ni odškodninske odgovornosti države, saj je šlo za samopoškodbo, pri čemer so zaposleni v zaporu ravnali strokovno, hitro in učinkovito. Prav tako med prestajanjem zapora ni bil v neustreznih razmerah; ves čas je bil sam, zagotovljeni so mu bili ustrezni higienski in zdravstveni pogoji, bivalni prostori so bili ustrezno opremljeni in ogrevani, zračni, redno vzdrževani in večino poletja v senci. Je pa Casiraghi pisal po stenah in vratih, se obnašal žaljivo in neprimerno, ker je bil vedenjsko problematičen, nevaren za zaposlene in druge zaprte, je kazen utemeljeno prestajal ločeno od drugih.

Casiraghi je s tožbo zahteval 150.000 evrov, čeprav bi se, kot je dejal pred dobrim mesecem na naroku, zadovoljil tudi z devetimi tisočaki. Dobil ne bo nič, sodišče pa mu je namesto odškodnine naložilo plačilo 3875 evrov stroškov pravdnega postopka. Casiraghijev pooblaščenec odvetnik Rok Berden nam je potrdil, da je sodbo prejel. Sodba še ni pravnomočna

Dvakrat na sodišču

Casiraghi bo sicer moral ta teden še dvakrat na sodišče. Za danes je na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisan narok zaradi tožbe, s katero od države zahteva 260.000 evrov za duševne in telesne bolečine ter strah, ker so mu potem, ko je marca 2014 v zaporu na Dobu uničil kopalnico in se kljub lisicam nikakor ni umiril, po odredbi psihiatrinje, a proti njegovi volji vbrizgali močno pomirjevalo, zaradi česar da ima posledice. V petek pa je na novomeškem sodišču razpisan predobravnavni narok zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi oziroma napada na paznika na Dobu, ko so hoteli pri njem opraviti izredni osebni pregled.

Casiraghi, ki je skoraj polovico življenja preživel za zapahi zaradi različnih kaznivih dejanj, je trenutno v priporu, kjer je končal konec marca zaradi domnevne nevarne vožnje in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. To je zagrešil dobra dva tedna potem, ko so ga izpustili iz zapora na Dobu, ker je vrhovno sodišče ugotovilo, da sta mu okrožno in višje sodišče napačno združevali kazni v 22 let in pet mesecev enotne zaporne kazni. Zato je vrhovno sodišče to spremenilo ter mu izreklo enotno kazen 20 let in pet mesecev zapora ter odredilo izpust na prostost.