Casiraghi ostal brez odškodnine

Stephen Casiraghi od države zahteval 260.000 evrov, ker so mu v zaporu vbrizgali pomirjevalo.

Objavljeno
29. marec 2018 11.11
sojenje Stephenu Casiraghiju. Ljubljana, 13.9.2017 Foto: Marko Feist
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Verjetno najbolj znani obsojenec pri nas, Stephen Casiraghi, je od države terjal dobrega četrt milijona evrov odškodnine, ker so mu v zaporu na Dobu proti njegovi volji vbrizgali pomirjevalo. Ljubljansko okrožno sodišče je njegov zahtevek v celoti zavrnilo.

Casiraghi od države zahteva 260.000 evrov zaradi dogodka v zaporu na Dobu 19. marca 2014. Potem ko mu je pravosodni policist povedal, da ga bodo po prhanju premestili v drugo sobo, je razbil inventar v kopalnici, pravosodnim policistom pa grozil z obračunom. Zato so ga poškropili s solzivcem, ga vklenili in odpeljali v sobo za osamitev, tako imenovano medicinko. Ker se nikakor ni pomiril, mu je psihiatrinja vbrizgala pomirjevalo.

Casiraghi trdi, da je bil več ur vklenjen po nepotrebnem v sobi za osamitev in da je bil neupravičeno podvržen prisilnemu zdravljenju, ko so mu vbrizgali pomirjevalo. A je sodišče, kot so potrdili na državnem odvetništvu, njegov tožbeni zahtevek zavrnilo v celoti, saj je ugotovilo, da je bilo takratno ravnanje zapornega osebja pravilno in zakonito glede na okoliščine, Casiraghiju pa naložilo plačilo 3397 evrov stroškov postopka tožene države. Sodba še ni pravnomočna.

Uporaba prisilnih sredstev nujna

Sodišče je ocenilo, da so pravosodni policisti Casiraghija povsem utemeljeno obravnavali kot zapornika, ki povzroča gmotno škodo in grozi z realno izvedbo fizičnega napada. Vklenili so ga in premestili v posebni prostor zaradi ogrožanja, lisic pa mu niso odstranili, ker je obstajala zelo velika možnost napada na pravosodne policiste. S Casiraghijem so se takrat ukvarjali kar štirje pravosodni policisti – ponavadi se sicer največ dva –, kar potrjuje, da so bili njegovo obnašanje in ravnanje ter njegov upor izjemni, ugotavlja sodišče.

Ukrep, da so hudo razburjenega in besnega zapornika odpeljali v posebno sobo, v kateri je bil vklenjen, je zakonit in nujen. Zaradi zagotovitve reda, prenehanja povzročanja materialne škode in varnosti policistov je bila po prepričanju sodišča nujna tudi uporaba prisilnih sredstev v posebni sobi, zaslišanje psihiatrinje pa je potrdilo, da je potrebno in utemeljeno prejetje zdravil intramuskularno šteti za v skladu z zakonom nudeno nujno medicinsko pomoč, za katero glede na okoliščine v skladu z zakonom ni bilo potrebno zapornikovo soglasje.

Sicer pa je Casiraghi od države na mariborskem okrožnem sodišču že poskušal iztožiti 150 tisočakov odškodnine zaradi bivalnih razmer v mariborskih zaporih in domnevno pretirane uporabe prisilnih sredstev tamkajšnjih pravosodnih policistov. A je tudi v tem primeru sodišče njegov tožbeni zahtevek zavrnilo. Ta sodba je pravnomočna.