Če bi poklicala reševalce, bi preživel

Policija je razkrila podrobnosti o uboju 64-letnega Srečka Marina s Ptuja.

Objavljeno
07. junij 2017 19.37
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – »Najverjetneje je že sredi dopoldneva prišlo do prepira. Osumljena sta žrtev dalj časa pretepala in mu prizadejala več hudih poškodb. Ugotovili smo, da je žrtev umrla v popoldanskem času, zato je velika verjetnost, da bi žrtev preživela, če bi ji omogočili pravočasno pomoč,« o nedeljskem dogajanju v stanovanjski hiši na Ptuju razlaga Robert Munda, prvi mož kriminalistov mariborske policijske uprave.

A zgodilo se je povsem drugače, saj je 56-letni Franc Vajda poklical policiste, da je njegov 64-letni prijatelj Srečko Marin padel po stopnicah in obležal mrtev.

Življenje v najstarejšem slovenskem mestu je še vedno napeto, saj se ljudje osumljenca za umor, Franca Vajde in njegovega 41-letnega pajdaša Andreja Bagarija, bojijo. Poleg vsega ju je preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju po izteku 48-urnega zakonsko predpisanega policijskega pridržanja vtaknila v sodno pridržanje in ju bo o dogodkih v stanovanjski hiši Franca Vajde zaslišala šele danes. Takrat bo tudi znano, ali bosta osumljenca na sojenje počakala v mariborskem priporu.

Mariborski in ptujski kriminalisti so medtem zbrali dovolj trdnih dokazov, da so svoj del naloge v tem primeru končali. »Kmalu po obvestilu o najdenem truplu v stanovanjski hiši sta policista prišla do spoznanja, da prihaja do neskladja z oznanilom prijavitelja in ugotovitvami na kraju. Obstajal je sum, da je prijavitelj povezan s smrtjo žrtve,« je še pojasnil Robert Munda. Znanih je tudi nekaj podrobnosti o dogajanju v stanovanju. Tako naj bi Franc Vajda že v nedeljo dopoldne svoja pivska prijatelja povabil v svoje stanovanje. Po nekaj kozarčkih naj bi se med prisotnimi vnel spor, ki se je končal s pretepom. Žrtev je bil Srečko Marin, ki se proti dvema ni mogel enakovredno braniti.

Zgodba bi se s klicem na pomoč na telefonsko številko reševalcev lahko končala drugače. Toda namesto da bi poklicala reševalce in pivskemu prijatelju rešila življenje, sta Vajda in Bagari še naprej popivala. Zatem sta nezavestnega Marina odvlekla na stopnice. Bagari je pobegnil, Vajda pa je brez kančka sramu poklical nekdanje kolege in se jim zlagal, da je prijatelj padel po stopnicah. Toda poškodbe reber in zlomi so kazali, da se je v hiši moralo dogajati nekaj več. Ker pa je Vajda na vsa vprašanja policistov odgovarjal z molkom, je iz minute v minuto postajal bolj sumljiv.

Kot smo že poročali, so policisti z ogledom v več sobah našli krvave sledi, ki so kazale na pretep. Poleg vsega so na tleh našli krvave sledi, ki so kazale na to, da je nekdo truplo pokojnega vlekel po tleh. Vajdi so takoj odvzeli prostost, nekoliko pozneje pa so lisice zažvenketale tudi na rokah Bagarija.

Po zločinu o Vajdi sosedje niso imeli povedati prav nič lepih besed, saj jim je redno povzročal preglavice. Eden izmed sosedov je opisal: »Trpinčil nas je tudi tako, da je ponoči svetil v naše hiše z močno svetilko. Zaklepali smo se v svoje hiše, na ulico si skoraj nismo upali.« Ptujčani se ga spominjajo še po tem, da se ni pustil ustrahovati.

Če bo ostalo pri očitkih, ki so jih zbrali kriminalisti, Vajdi in Bagariju grozi do 15 let zapora.