Če je gneča, se tatovi dobro počutijo

Kljub številnim objavljenim opozorilom velja spomniti vsaj na osnovna pravila pri varovanju premoženja. Tako nepridiprav, ki ga prinese mimo, sploh ne bi smel opaziti, da ni nikjer nikogar.

Objavljeno
29. oktober 2009 21.34
Ksaver Dolenc
Ksaver Dolenc
Ljubljana - Možje postave, marsikje se jim bodo pridružili tudi varnostniki in redarji, bodo imeli prihodnje dni polne roke dela. Pol Slovenije se bo selilo z enega na drugi konec države, tja pač, kjer so pokopani njihovi bližnji, povsod bo neznosna gneča, hkrati pa bosta marsikatero stanovanje ali hiša medtem prazna. Skratka tatovom se ponuja veliko priložnosti.

Kljub številnim objavljenim opozorilom velja spomniti vsaj na osnovna pravila pri varovanju premoženja. Tako nepridiprav, ki ga prinese mimo, sploh ne bi smel opaziti, da ni nikjer nikogar. Dober pripomoček, ki ustvari vtis »naseljenosti«, je časovno stikalo, ki v različnih intervalih in različnih prostorih prižiga luči, morda celo radio ali TV. Še boljši je živ varnostnik, dober sosed, ki se pojavlja namesto vas in tudi kaj postori. Menda ni treba posebej omenjati, da je treba okrog domovanja pospraviti vse, kar bi utegnil zmikavt uporabiti kot orodje. Znani so primeri, ko je vlomilec na dvorišču našel lestev in seveda zlahka, tako rekoč brez tveganja, prišel v hišo. Nepridipravu je treba nastaviti čim več ovir, tako da bo nazadnje odnehal, še zlasti če ga bo prešinilo, da je morda tveganje le preveliko, pričakovani plen pa premajhen.

Več v petkovi tiskani izdaji Delo