Če ste na dopustu, tega ne objavljajte na Facebooku

Med počitnicami oziroma daljšo odsotnostjo domovi in stanovanja niso nič bolj ogroženi kot druge dni, le vlomilci si za nečedne posle lahko vzamejo več časa in ga temeljiteje izpeljejo, kar preiskovalcem otežuje, da bi jim stopili na prste.

Objavljeno
22. februar 2011 18.54
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Priložnost že pregovorno dela tatu, kar opozarja tudi policija. Ljudje vrednejših predmetov ne zaščitijo dovolj, večkrat pa kar sami opozorijo nepridiprave, da ni nikogar doma. Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave, je opozoril na prepogosto prakso, ko nekateri kar na spletnih socialnih omrežjih, kot je Facebook, razglasijo, da jih ni doma, in kar z dopusta objavljajo fotografije. Možje v modrem so lani obravnavali malo manj kot 90.000 kaznivih dejanj, od tega 54.317 s področja premoženjske kriminalitete (brez gospodarskih kaznivih dejanj), kjer močno vodijo tatvine in velike tatvine (43.482). Tovrstnih kaznivih dejanj je tri odstotke manj kot predlani, ko so jih obravnavali 55.859.

S tatvinami in velikimi tatvinami so kriminalci povzročili za več kot 48 milijonov evrov škode, samo z vlomi pa več kot 29 milijonov evrov. Če je na splošno mogoče opaziti manj vlomov, to ne velja za vlome v stanovanjske hiše, stanovanja in garaže. Lani je bilo tako, denimo, več vlomov v banke in zlatarne. Nekoliko manj so dejavni ulični roparji, več je ropov bencinskih servisov, pošt, trgovin, tarča nepridipravov pa so bili tudi prevozniki denarja. Lani je brez jeklenih konjičkov ostalo manj lastnikov kot prejšnja leta, še vedno pa največ avtomobilov izgine na območju Ljubljane. Med znamkami je največ »povpraševanja« po volkswagnih, renaultih in BMW, je pojasnil Drago Menegalija z generalne policijske uprave.
Skrb vzbujajoče je, da so storilci tovrstnih kaznivih dejanj vse bolj agresivni, domačim pa so se pridružili še tuji, ki po navadi »operirajo« v organiziranih skupinah.

Ne opozarjajte okolice, da vas ni doma

Medtem ko je Vinko Stojnšek opozoril na pasti objavljanja sporočil na svetovnem spletu in da naj lastniki poskrbijo, da objekt med odsotnostjo od zunaj ne bo videti, kot da je »zapuščen« (priporočljive so senzorske luči, nekdo naj prazni poštni nabiralnik, spreminjajte lego rolet ...), je Matija Breznik, kriminalistični inšpektor, povedal, da je najpogostejša napaka pri vlomih v hiše in stanovanja slabo nameščena cilindrična ključavnica. Zunanji del vložka, običajno je še slabe kakovosti, namreč večkrat zeva preveč ven, kar vlomilcem omogoča, da ga s primernim orodjem preprosto zlomijo in brez težav stopijo v notranjost.

Ko opazite, da so bili v stanovanju nepovabljeni gostje, je pomembno, da se ničesar ne dotikate in takoj pokličete policijo. »V notranjost ne vstopajte, saj je vlomilec lahko še vedno na delu. Ničesar ne prestavljajte, nikakor ne čistite, saj se s tem lahko zabrišejo bistvene sledi, ki vodijo do storilca,« je svetoval Breznik. Verjetnost, da bodo vlomilca ali tatu prijeli, je povprečno 25-odstotna. Lani so uspešno raziskali 26,5 odstotka (predlani 25,4) tovrstnih kaznivih dejanj. Ukradene predmete, predvsem zlatnino, bodo preiskovalci lažje odkrili, če jih fotografirate, saj boste s tem precej preprosto dokazovali lastništvo, če policija pri nekom najde več predmetov, za katere sumi, da jih je izmaknil.