Bivši poslanec Čehovin bo tožil Janšo

Nekdanji šef komisije za nadzor obveščevalcev hoče opravičilo in 9500 evrov.

Objavljeno
29. september 2014 19.02
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – »V Arhivu RS kot sodelavec oziroma uslužbenec Udbe nisem zaveden, ne vem pa, kako je z arhivom oziroma laboratorijem za lepljenje na Trstenjakovi,« je nekdanji poslanec Jerko Čehovin včeraj pojasnjeval, zakaj bo vložil tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janše. Ta ga je namreč označil za sodelavca Udbe.

Da je bil nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin »v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je po sodbi Vrhovnega sodišča bila zločinska,« so besede, ki jih je pravnomočno obsojeni poslanec Janez Janša 28. avgusta izrekel na izredni seji državnega zbora.

A »laži«, ki jih je Janša izrekel, ko je bilo govora o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, so po mnenju Čehovina le del orkestriranega napada stranke SDS nanj, zato razmišlja, da bi tožbo razširil tudi na nekatere druge člane oziroma kar celotno stranko. Ti očitki so se namreč pojavljali že prej.

Čehovin, ki je kot bivši poslanec med drugim opravljal funkcijo predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je prepričan, da so očitki povezani z njegovim delom, saj je opozarjal na določene nepravilnosti pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), ki jo je tedaj vodil Damir Črnčec (tudi predsednik Odbora 2014, ki se ukvarja s pravicami Janeza Janše).

»Gre za podtikanja in žalitve. So pa to metode, ki so značilne za tisto službo, s katero me želijo povezati,« je o delovanju SDS povedal Čehovin: »Ker gre v primeru Udbe za nekdanjo jugoslovansko tajno policijo, za katero je splošno znano, da je organizirala kriminalne aktivnosti, jih načrtno izzivala, pa tudi konstruirala obstoj kaznivih dejanj in odgovornost zanje, v ta namen pa tudi falsificirala, fabricirala ali podtikala obremenilne dokaze, trditev, da sem bil uslužbenec Udbe, pomeni žaljivo obdolžitev,« je povedal. Čehovin bo zaradi kršitve osebnostnih pravic vložil civilno tožbo, zahteval opravičilo in plačilo 9500 evrov odškodnine, ne bo pa Janše kazensko ovadil, ker »se skriva za poslansko imuniteto.«

Čehovin trdi, da je bil ob branju magnetograma seje šokiran, tudi prijateljem in znancem je moral pojasnjevati, da očitek ne drži. Zaradi dogodka se je začel zapirati vase in se izogibati javnim mestom, saj je imel ves čas občutek, da je izpostavljen posmehu in očitajočim pogledom. Imel je tudi težave z nespečnostjo, začel je jemati pomirjevala. Prepričan je še, da mu je Janša s temi besedami onemogočil pošten boj za župana Postojne, kjer je nameraval kandidirati, a si je nato premislil, saj meni, da bi med kandidaturo moral dokazovati svojo nedolžnost.

Čehovin je novinarjem izročil tudi dopisa Sove in Arhiva RS, iz katerih izhaja, da v gradivu nekdanje Uprave službe državne varnosti ni dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno, da je bil sodelavec Udbe.

So pa v dopisu Arhiva dodali, da so Čehovinovo ime zasledili v verziji Centralne aktivne evidence, ki je bila objavljena na spletu (udba.net), ki pa ni uradna verzija. V tej neuradni verziji piše, da je Služba državne varnosti v zvezi s Čehovinom odprla dosje z oznako 55000, ki naj bi, sodeč po spletni strani, pomenila nekdanje redne sodelavce. A v Arhivu so še pojasnili, da sami te oznake ne morejo pojasniti, ker kljub prizadevanjem niso mogli pridobiti šifranta, poudarili pa so, da v uradnih evidencah, ki so jih pridobili od uprave kriminalistične policije in Sove, podatkov o takšnem dosjeju ni.