Celjan, ki je prijavil sodnika, zahteva sojenje drugje

Esad Ćehajić, ki trdi, da je zaradi ene od svojih kazenskih zadev v Celju podkupoval tamkajšnjega okrožnega sodnika Milka Škoberneta, je prav v tej zadevi sedel na zatožno klop. Tožilci mu očitajo storitev kaznivega dejanja posredovanja pri prostituciji, vendar pa se sojenje v celjski sodni palači danes ni začelo, ker je Ćehajić zahteval prenos krajevne pristojnosti.

Objavljeno
15. februar 2011 18.04
Boštjan Celec, kronika, Ba.P., delo.si
Boštjan Celec, kronika, Ba.P., delo.si
Celje - »Ne verjamem namreč, da mi bodo na tem okrožnem sodišču sodili pošteno in pravično, zato naj primer prevzame katero od sodišč z one strani Trojan.« Zgodba - obtožnica je bila spisana že davnega leta 1999 - je le še ena od tistih o prostituiranju deklet z Vzhoda v slovenskih lokalih, ki smo jih na sodiščih slišali že ogromno. Toda ta o Esadu Ćehajiću je posebna že zato, ker je v posredni povezavi z njo kazensko ovadil sodnika Milka Škoberneta, ker da mu je moral dajati podkupnino, sodnik pa je v zameno poskrbel, da proti njemu umaknejo mednarodno tiralico in odpravijo pripor. »Plačal sem mu 9000 evrov, od mene so zahtevali še dvakrat po 50 tisočakov,« pravi Ćehajić. Konec januarja so Škoberneta ter domnevna posrednika pri podkupovanju, Marjana Salobirja in Esada Ramića, res aretirali, ko jim je Ćehajić izročil 18.000 evrov navidezne podkupnine.

Dajalca podkupnine tožilstvo ne bo preganjalo, saj se tistemu, ki je dal podkupnino in je sam naznanil dejanje, lahko kazen odpusti. Glede očitkov o prostituciji pa se bo Ćehajić le moral zagovarjati. Celjska okrožna sodnica Marjana Topolovec Dolinšek ga je pobarala, zakaj meni, da mu ne bo sodila pošteno. »Ker je bilo na tem sodišču proti meni že doslej vse lažno in nastavljeno,« je odgovoril obtoženec ter se vrnil v leto 1994, ko je imel v Celju skladišče sadja, zelenjave in pijač. Nekega dne je izvedel, da je Andrej Ocvirk zaprl lokal Mlinarjev Janez in se preselil v Ljubljano, za dostavljeno blago pa mu je ostal dolžan 15.000 tedanjih mark. »Poklical sem ga, oglasila se je njegova mati. Sporočil sem ji, naj mi sin poplača dolg, sicer bom poslal izterjevalce, in če se bo kaj zgodilo, naj ne krivijo mene. Odbrusila je, da je njen mož politik v skupščini, da jim ne bom pošiljal izterjevalcev, zaradi svojih besed pa bom šel v zapor.«

In potem, tako Ćehajić, so se zanj res začele težave. Trdi, da so mu lažno naprtili nekakšnih 15 milijonov tolarjev dolga, v zaroti proti njemu pa sta poleg politika Ocvirka sodelovala še celjski policijski šef Boris Ostruh in tožilka Erna Mazej. Znašel se je v priporu, sodnik Škoberne pa je po treh razpravah novembra 1994 glavno obravnavo preložil za nedoločen čas in ga spustil na prostost. »Sam Škoberne mi je pozneje pripovedoval, da ga je zaradi tega klical Ostruh in ga nadrl.«

Sojenje se je nadaljevalo leta 2001, ko je njegov primer prevzel drug sodnik: »Obnašal se je kot kakšen gestapovec in me obsodil na štiri leta zapora.« Pozneje je kazen za dve leti znižalo višje sodišče. Proti koncu 90. let je imel Ćehajić gostinski lokal, in kot trdi, so mu spet nekaj podtaknili, in sicer prostitucijo.

O tem, kdaj in kako je podkupoval sodnika Škoberneta, Ćehajić ni hotel preveč razpredati, iz njegovih skopih stavkov smo razbrali, da je po novembrski ovadbi v dogovoru s policisti snemal pogovore s Škobernetom, Salobirjem in Ramićem. »V zadnjem takšnem pogovoru mi sodnik Škoberne razlaga, kako so mi podtaknili tisto stvar leta 1994, kakšne 'mučke' so bile pri razprodaji mojega premoženja in da je bilo na sodišču v Celju vse zmečkano.« Menda je Ćehajić posnel tudi pogovor s tožilcem Darkom Kežmanom, ki je zadolžen za njegov primer o prostituciji. Če smo prav razumeli njegove besede, se mu je tožilec opravičeval, da nima nič proti njemu, in da sta mu s sodnico obljubljala pogojno kazen, vendar v to ni privolil.

Sicer pa Ćehajić zatrjuje, da mu ni žal, da je ovadil sodnika. »Od leta 1994 so sistematično uničevali mene in mojo družino. To niso kriminalci, to so zločinci!« pravi in dodaja, da Škoberne ni nikoli neposredno zahteval pokupnine. »Vse je potekalo prek posrednikov. Rečeno pa mi je bilo, da je denar za sodnika.«

Esad Ramić izpuščen iz pripora

V ponedeljek je bil v Ljubljani odpravljen pripor celjskemu podjetniku Esadu Ramiću, neuradno pa smo izvedeli, da bo pripor po jutrišnjem zadnjem zaslišanju prič odpravljen tudi Škobernetu. Preiskovalni sodnik je sicer 28. januarja za oba odredil mesec dni pripora.