Celjan pijan zbil peško 
in jo peljal na strehi vozila

Začelo se je sojenje 23-letnemu Celjanu Žanu Brezniku, ki je novembra 2008 
trčil v žensko, nato pa ji sploh ni pomagal.

Objavljeno
27. junij 2011 20.50
Posodobljeno
28. junij 2011 07.15
Gordana Possnig, Celje
Gordana Possnig, Celje
Celje - Na celjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 23-letnemu Žanu Brezniku iz Celja, ki ga obtožnica bremeni kaznivega dejanja predrzne vožnje in opustitve pomoči poškodovancu v prometni nesreči.

Prometna nesreča se je zgodila 27. novembra 2008 ob 14. uri na križišču Mariborske ceste in Podjavorškove ulice v Celju. Breznik je takrat pijan (imel je več kot dva grama alkohola na kilogram krvi) na prehodu za pešce zbil peško, ki je šla čez cesto pri zeleni luči.

Po trčenju jo je vrglo na vetrobransko steklo, nato pa še na streho vozila. Voznik jo je še nekaj časa peljal na strehi vozila, nato pa na Podjavorškovi ulici izstopil in odšel s kraja nesreče, ne da bi pomagal ponesrečenki.

Obtoženi Žan Breznik, ki se je v preiskavi branil z molkom, je na glavni obravnavi pojasnil, da se ničesar ne spomni od tega dne, saj so od prejšnjega večera praznili kozarce, in da tudi sicer v družbi rad pije.

Povedal je še, da se oškodovanki opravičuje in da zdaj, kadar pije, ne sede več za volan. Zaradi povzročitve omenjene nesreče je bil tudi ob vozniško dovoljenje, a je vozniški izpit spet opravil.

Dodamo naj še, da je bil obtoženec že trikrat pravnomočno kaznovan pri sodniku za prekrške zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Damjana H. je pojasnila, da je prehod za pešce prečkala pri zeleni luči, v trčenju pa je utrpela več zlomov golenice in drugih poškodb. Povedala je, da je bila ves čas pri zavesti in da se spominja dveh moških glasov iz vozila.

Dodala je še, da jo je naslednji dan v bolnišnici obiskal obtožencev oče. Povedal ji je, da ima sin težave z alkoholom in da bi se ji rad sam opravičil. A oškodovanka ni hotela, da jo obišče.

Izvedenec sodnomedicinske stroke dr. Borut Štefanič je v svojem mnenju, ki so ga na sodišču prebrali, zapisal, da je bila oškodovanka huje poškodovana, njeno življenje pa ni bilo ogroženo.

Glede količine popitega alkohola je menil, da obtoženec absolutno ni bil zmožen za vožnjo. Senat je nato ugodil zahtevi obrambe, da se do nadaljevanja obravnave v drugi polovici avgusta angažira izvedenec psihiatrične stroke.

Ta bo ugotavljal, ali je bil obtoženec zaradi vožnje pod vplivom alkohola med vožnjo neprišteven ali bistveno manj prišteven.