Fasado celjske stolnice popisali z žaljivimi grafiti

»Nedavno onečaščenje stolnice sv. Danijela v Celju še en primer v dolgi vrsti žaljivih grafitov.«

Objavljeno
16. junij 2016 14.48
*ima* SKOFIJA CELJE 30
M. Č.
M. Č.
Celje − V noči na sredo so neznanci z žaljivimi grafiti popisali stolno cerkev v Celju. Na celjski policijski upravi so za STA povedali, da še zbirajo obvestila o dogodku, ko jih bodo zbrali, bodo ustrezno ukrepali. Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec je pozval k spoštljivemu odnosu do verskih skupnosti in vernikov.

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, je neznani storilec na fasado cerkve, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike napisal več neprimernih vsebin. Po oceni cerkve škoda znaša okoli 3000 evrov, je za STA povedala predstavnica za odnose z javnostjo celjske policijske uprave Milena Trbulin.

»Slovenska škofovska konferenca zavrača vse oblike sovražnega govora in dejanj, ki so usmerjena proti delovanju verskih skupnosti,« je pojasnil Tadej Strehovec. Za STA je zapisal, da je nedavno onečaščenje stolnice sv. Danijela v Celju še en primer v dolgi vrsti žaljivih grafitov, ki se vedno znova pojavljajo na slovenskih cerkvah.

V Slovenski škofovski konferenci menijo, da je preprečevanje takšnih in podobnih dejanj naloga pristojnih državnih organov. Hkrati pozivajo vse državljane, nevladne organizacije in medije, da se zavzemajo za spoštljiv odnos do verskih skupnosti, vernikov in njihovih verskih prostorov.

Gre za zadnji primer skrunitve verskih objektov. Pred meseci so z žaljivimi grafiti, ki so izražali nasprotovanje vmešavanju Cerkve v odločanje o rojstvu otrok, popisali ljubljansko stolnico. Podobnih napisov je bila deležna tudi frančiškanska cerkev v Ljubljani. Na začetku leta so na gradbišču Islamskega kulturnega centra v prestolnici večkrat odvrgli svinjsko glavo.