Čista lopata: kriminalist šest ur čakal na zaslišanje

Le za nekaj minut je okrog treh popoldne na prostor za priče na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Čista lopata danes stopil kriminalist Robert Slodej. Potem ko mu je zagovornik Ivana Zidarja, odvetnik Janez Koščak, postavil nekaj vprašanj, je sodišču namreč ponagajala oprema za snemanje.

Objavljeno
18. februar 2011 14.13
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Ko so napako odpravili, je bila ura že štiri popoldne in obramba je zaslišanju nasprotovala, češ da je delovni čas sodišča že potekel in da ne gre za priporno ali nujno zadevo, pa še petek je. Slodej je na zaslišanje sicer čakal od devetih zjutraj, obravnava se je namreč pred tem kar šest ur vrtela okrog novih dokaznih predlogih obrambe. Sojenje v zadevi Čista lopata se je zataknilo že na začetku. Na sodišče so prišli Tomaž Žibert, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič, manjkal pa je Ivan Zidar. Njegov zagovornik Boštjan Penko je predložil zdravniško opravičilo in povedal, da se Zidar strinja, da se obravnava opravi brez njega. Po posvetovanju je senat ocenil, da Zidarjeva navzočnost ni nujna.

Beseda je večji del obravnave tekla o ravnanju »tretje stranke v postopku«, kot so zagovorniki poimenovali ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ker se po njihovem mnenju vpleta v sojenje in celo poskuša vplivati na ključno pričo - nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja. Predsednica senata Vesna Podjed je namreč predstavila odgovor na dopis, ki ga je sodišče poslalo MNZ.

Spomnimo, da je tožilstvo v Münchnu sporočilo, da Schaffner ne bo prišel pričat v Slovenijo zaradi odmevnosti postopka in ker bi bilo s tem lahko ogroženo njegovo delovanje, zato so predlagali, naj ga zaslišijo v Nemčiji. Hkrati pa je Schaffner poslal svoje krajše stališče in odgovore na šest vprašanj, ki so jih zanj pripravili na MNZ. Med drugim je zapisal, da je Robertu Slodeju informatorja, na katerega naj bi bil Slodej pritiskal, leta 2007 omenil kot nekoga, ki bi lahko bil koristen, ni pa v tem času opazil nobenih sprememb v vedenju, zaradi katerih bi lahko sklepal, da je bil v kar koli prisiljen. Z MNZ so pojasnili, da so v Nemčijo pisali zaradi neupravičenih očitkov o delu policije, kar je po mnenju zagovornikov nedopustno. Tožilko Bojano Podgorelec so vprašali, ali je uslužbencem MNZ izročila notarsko overjeno izjavo policijskega informatorja z očitki o Slodejevih pritiskih, ki je na prvi obravnavi oktobra lani dvignila veliko prahu. Z MNZ so njen prevod namreč poslali v Nemčijo.

Podgorelčeva, ki pravi, da obrambi ni dolžna ničesar pojasnjevati, je kakršna koli podtalna delovanja v škodo obtoženih, na kar je po njenem namigovala obramba, odločno zanikala. Povedala je, da MNZ izjave ni dobil od nje, čeprav bi jo lahko izročila. Opozorila je, da je bila istega dne, ko se je sojenje začelo, objavljena na spletu, kjer jo je dobila tudi sama. Početje obrambe pa je označila za poskus oddaljevanja od bistva - očitkov iz obtožnice.

Sodni senat je danes zavrnil več dokaznih predlogov obrambe, med drugim naj sodišče priskrbi upravni spis MNZ o tem primeru, naj od MNZ zahteva pojasnila, kje so dobili overjeno izjavo, naj jih opozori, da se ne vpletajo v postopek, naj zaslišanje Slodeja odloži do zaslišanja Schaffnerja, pa tudi naj sodišče samo odloči o tem, ali je odveza tajnosti Slodeja, o kateri smo že poročali, zakonita ali pa o tem sproži upravni postopek.

Kot je opozorila obramba, je zaradi zgolj delne odveze (še vedno je zavezan tajnosti v delu, ki se nanaša na razkritje taktike in metod dela kriminalistične policije) obtoženim onemogočena obramba, kar pa je kršitev človekovih pravic. Današnji začetek zaslišanja Slodeja, ki na večino vprašanj ni hotel odgovoriti, je namreč nakazal, da bo zaslišanje podobno prejšnjemu. O odnosu med njim, informatorjem in Schaffnerjem, kar obrambo najbolj zanima, namreč ni hotel govoriti. Obramba je še opozorila, da je Slodeja po pooblastilu odvezal tajnosti generalni sekretar na MNZ Damjan Lah, čeprav bi to morala storiti notranja ministrica Katarina Kresal.

Sojenje se z zaslišanjem Slodeja nadaljuje v začetku marca.