Čista lopata: priči različno o pogodbi za gradnjo letališkega stolpa

Obramba je na današnji obravnavi znova želela dokazati, da za gradnjo stolpa ne bi izbrali nobenega izvajalca.

Objavljeno
09. november 2011 13.24
Posodobljeno
09. november 2011 13.24
Janša bo odstopno izjavo podal jutri
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Nekdanji direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša in Ivan Bohnec, ki je sodeloval pri izbiri izvajalca za izgradnjo letališkega stolpa, sta na današnjem zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču podala različna mnenja glede pogodbe za gradnjo. Zagovorniki menijo, da pogodbe ne bi sklenili, tudi če ne bi izbruhnila afera Čista lopata.

Bohnec in Janša sta bila kot priči v zadevi Čista lopata že zaslišana, vendar pa je sodišče odločilo, da se ju ponovno zasliši, saj so se že na prvih zaslišanji pojavili dvomi glede samega postopka izbire najboljšega ponudnika pri gradnji letališkega stolpa na letališču Jožeta Pučnika.

Obramba je tako na današnji obravnavi znova želela dokazati, da za izgradnjo stolpa ne bi izbrali nobenega izvajalca, saj naj bi imel Janša dvome glede pravilnosti pripravljene pogodbe.

Kot je pojasnil Janša, je januarja 2008 v sklepnem postopku izbire ponudnika na javnem razpisu želel ponovno preveriti, da je pogodba dobro pripravljena, zato jo je dal pregledati odvetniški pisarni Rojs.

Dejal je, da je sam sicer imel dvome o primernosti pogodbe, vendar naj o njih ne bi govoril s člani razpisne komisije na Kontroli zračnega prometa.

Nasprotno s tem pa je Bohnec, ki je v razpisni komisiji sodeloval kot v imenu podjetja Praetor, ki je Kontroli zračnega prometa svetovalo pri izbiri, dejal, da mu je Janša že januarja 2008 izrazil pomisleke glede sklenitve pogodbe. Janšo naj bi po njegovih besedah predvsem skrbelo, da bi izbrani izvajalec lahko z aneksi močno podražil sam projekt.

Prav tako Bohnec in Janša nista podala enakih odgovorov na vprašanje, ali bi po oddanih končnih ponudbah Kontrola zračnega prometa sploh lahko spreminjala pogodbo, ki je bila vključena že v razpisno dokumentacijo. Po Janševih pojasnilih bi pogodbo lahko spremenili, če bi bilo ugotovljeno, da je spisana tako, da bi škodila Kontroli zračnega prometa kot javnemu podjetju.

Janša je še dejal, da do spremembe pogodbe ni prišlo, saj so jih prehitele aretacije gradbincev, ki so obtoženi dogovarjanja pri pripravi ponudb za izgradnjo stolpa, zagovorniki pa so poudarili, da izjave drugih prič kažejo, da tudi brez aretacij ne bi prišlo do podpisa.

Bohnec pa je poudaril, da po prejetju končnih ponudb pogodbe ni mogoče spreminjati in dodal, da komisija sklepa o izbiri najprimernejšega izvajalca ni izdala, ker je Janša ni želel podpisati.

Eden izmed obtoženih Ivan Zidar se sicer današnje obravnave zaradi neodložljivih obveznosti ni udeležil, je pojasnil njegov zagovornik Boštjan Penko.

Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc je sicer soglašala, da se današnja obravnava opravi v njegovi odsotnosti, vendar pa je izrazila nasprotovanje takšnemu načinu opravičevanj s sojenja, ki po njenem mnenju kaže na Zidarjevo ignoranco do sodišča. Sodni senat bo zato Zidarja pozval, da predloži dokazila o odsotnosti.

Obravnavi v zadevi Čista lopata sklicani za petek in prihodnjo sredo sta preklicani, sojenje pa se bo predvidoma nadaljevalo 18. novembra, ko bo sodni senat najbrž že sporočil odločitev glede zahteve zagovornikov po izločitvi nekaterih dokaznih gradiv.