Čista lopata: tožilki ušlo ime tajnega policijskega sodelavca

V nadaljevanju glavne obravnave v zadevi Čista lopata je tožilka Bojana Podgorelec med branjem ugovora izdala ime tajnega policijskega sodelavca. Tudi danes pa ni prišlo do branja obtožnice, saj odločitev po izločitvi senata in dokazov, ki ju zahteva obramba, še ni bila sprejeta.

Objavljeno
19. november 2010 09.47
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - V primeru Čista lopata je na potezi začasna predsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Martina Erzin, ki mora odločiti o predlogu obrambe za izločitev sodnega senata. Šele potem bo znano, ali bo isti senat odločal o izločitvi dokazov, kar so predlagali zagovorniki.

Obtoženi Tomaž Žibert, Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič že 22. oktobra niso prišli do besede in tudi danes ni bilo prav nič drugače. Medtem pa je za razburjenje v odvetniških vrstah poskrbela tožilka Bojana Podgorelec, saj je izdala ime tajnega policijskega sodelavca.

Predsednica senata, sodnica Vesna Podjed, je uvodoma povedala, da je vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala zavrgla zahtevo zagovornikov za izločitev tožilke Bojane Podgorelec. Ta se je tako lahko izjasnila o predlogih za izločitev dokazov, ki so bili po mnenju obrambe pridobljeni nezakonito. Predlagala je, naj senat predloge zavrne.

Med drugim je povedala, da ni res, da do takrat, ko so nemški varnostni organi slovenske kolege obvestili o sumih kaznivih dejanj Ivana Zidarja, kar je po mnenju obrambe po naročilu slovenskega kriminalista pod pritiskom storil tajni policijski sodelavec, slovenski organi pregona niso imeli informacij o sumih Zidarjevih kaznivih dejanj. Poudarila je še, da je tožilstvo preiskovalni sodnici, ki je izdala odredbo za prisluškovanje Zidarju, predložilo 40 dokumentov in da odredba ni temeljila zgolj na sporočilu nemških kriminalistov.

Zanikala je, da so slovenski kriminalisti izsilili izjavo tajnega policijskega sodelavca, poleg tega pa so v tistem času razpolagali z bistveno več informacijami, kot so jih dobili od nemških organov. Notarsko overjeno izjavo tajnega policijskega sodelavca je Podgorelčeva označila za neverodostojno, obramba pa po njenem mnenju manipulira in zavaja.

Povedala je še, da je Boštjan Penko, dokler je bil še v tožilskih vrstah, obravnaval eno od ovadb zoper Zidarja (ne gre za Čisto lopato). Zdaj je Penko Zidarjev zagovornik, kar je po tožilkinem mnenju najmanj etično sporno. Podgorelčeva se tudi ni strinjala s predlogom obrambe, naj sodišče, če ne more odločiti o izločitvi dokazov, zadevo vrne preiskovalnemu sodniku, ta pa naj zadevo razčisti.

Boštjan Penko je odgovoril, da je od tožilstva skrajno nekorektno, da ta postopek izrablja za napad nanj. Penko, pridružili so se mu tudi nekateri drugi zagovorniki, so bili zgroženi nad tem, da je tožilka tajnega policijskega sodelavca na sodišču imenovala s polnim imenom in priimkom. Zagovorniki so sodišču predlagali, naj medijem prepove objavo imena, kar pa senat ni storil. Javnost je predsednica senata opozorila le na varovanje osebnih podatkov.