Čista lopata: Vegrad za gradnjo kontrolnega stolpa nenadoma velikodušno znižal ceno

Ivana Zidarja ni bilo na sodišče, a je senat njegov postopek le združil s tistim proti sedmerici.

Objavljeno
07. junij 2011 14.27
Posodobljeno
07. junij 2011 14.27
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Na dolgo in široko je Ivan Bohnec, član razpisne komisije pri postopku javnega naročila za gradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču, senatu ljubljanskega okrožnega sodišča pojasnjeval, kako je potekal postopek ter kakšni so bili merila in pogoji, na podlagi katerih bi od petih izbrali najugodnejšega ponudnika, ki bi mu zaupali posel.

Bohnec, ki je prva od več deset prič tožilstva, je kot pravni svetovalec iz podjetja Praetor kot član skrbel za pravni del, pri tehničnem delu je imel največjo vlogo v komisiji zaradi svojega gradbenega znanja prvoobtoženi v zadevi Čista lopata - Tomaž Žibert.

Danes na sodišče spet ni bilo gradbenega barona Ivana Zidarja, proti kateremu je bil postopek zaradi njegovega slabega zdravja izločen. Njegov zagovornik Boštjan Penko je pojasnil, da bi moral Zidar v ponedeljek v zdravilišče Čatež, a so mu zdravniki to odsvetovali in ga napotili na dodatne preglede.

Predsednica senata Vesna Podjed je po krajši prekinitvi povedala, da je senat postopek, ker so se Zidar in njegova zagovornika Penko in Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin ter tožilka Bojana Podgorelec s tem strinjali, postopek združil s postopkom proti preostali sedmerici. Sojenje se je nadaljevalo brez Zidarja, na zatožno klop pa so sedli preostali - Tomaž Žibert, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič.

Ivan Bohnec je pojasnil, da se je po tem, ko odprt postopek za izbiro ponudnika ni bil uspešen, začel postopek s pogajanji.

Ponudbe namreč niso bile tehnično ustrezne. V postopek je nato posegla policija, pozneje pa se je začel nov postopek, in sicer le za del gradnje - nadzorni center brez kontrolnega stolpa, kar se zdaj tudi izvaja.

V pogajanjih je poleg Žiberta in njega sodelovala tudi tretja članica razpisne komisije Darja Brodt Krže (na sodišču bi morala biti prav tako zaslišana včeraj, a vabila ni prejela), ki je skrbela za poslovni del. Bohnec je med drugim povedal, da je Vegrad zelo znižal prvotno ceno, tako da se je s predzadnjega uvrstil na prvo mesto, zaradi česar so zahtevali dodatna pojasnila - a da Vegrad v tej finančni konstrukciji del ne bi mogel izvesti, niso ugotovili.

Bohnec je na vprašanje Podgorelčeve povedal, da ni vedel, da je podizvajalec Janez Bidovec, ki je že od začetka sodeloval pri enem od ponudnikov, Žibertov svak, da pa to niti ni bilo pomembno, saj naročnik ni v pogodbenem razmerju s podizvajalci, temveč s ponudniki, poleg tega se podizvajalce lahko zamenja.

Po njegovem mnenju to tudi ni ovira za Žibertovo članstvo v komisiji, je povedal in pojasnil, da je v preiskavi, ko je dejal, da bi moral biti Žibert zaradi Bidovca izločen iz postopka, govoril ob predpostavki, da je bil Bidovec vpleten v pripravo tehnične dokumentacije ali kako drugače.

Potrdil je, da je Bidovca na pogajanjih predlagal Žibert, češ da že ima tovrstne izkušnje. Da naročnik predlaga podizvajalca, po njegovem ni sporno, ne more pa za izvedbo določenih del zahtevati določenega podizvajalca.

Spomnimo, Zidar in Črnigoj sta menda privolila v Žibertovo zahtevo in v novo ponudbo kot podizvajalca za elektroinstalacije vključila Bidovca, to pa je po mnenju tožilstva prvotno skupno ponudbo SCT in Primorja podražilo za pol milijona evrov.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek, ko bodo predvidoma zaslišani Marijan Mučič, Boštjan Okorn, Klemen Grebenšek in Andreja Tratar.

Tožilstvo je sodišču sicer predlagalo, da zasliši več kot 30 prič, med njimi tudi Bidovca, ki pa je pred preiskovalno sodnico molčal. Ker je Žibertov svak, mu v postopku proti sorodniku ni treba pričati, to pravico je tudi izkoristil. O tem, ali bo treba neposredno zaslišati vse priče ali bosta tožilstvo in obramba soglašala, da se izpovedi nekaterih iz preiskave le preberejo, bo znano v petek.

»Zidar pa naj le pride,« je Podjedova za slovo dejala njegovima zagovornikoma.