Čista lopata: za zavlačevanje postopka 700 evrov kazni

Predsednica senata na včerajšnji obravnavi zagovornikom ni dovolila vprašanj, 
ki so bila že postavljena. Odvetniki trdijo, da je kratena pravica do obrambe.

Objavljeno
11. marec 2011 19.29
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Več ur so danes ponovno zagovorniki Tomaža Žiberta, Ivana Zidarja, Hilde Tovšak, Dušana Črnigoja, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Ivana Krofliča in Srečka Gabriča - tem na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi domnevnega dogovarjanja o gradnji kontrolnega stolpa na brniškem letališču - vrtali v kriminalista Roberta Slodeja. Razprava je bila na trenutke zelo vroča, saj je predsednica senata Vesna Podjed opozarjala obrambo na dostojno vedenje, denarno kazen pa si je zaradi zavlačevanja postopka prislužil Žibertov zagovornik Mitja Pavčič. Potem ko je senat na začetku obravnave še tretjič sprejel sklep, da se sojenje nadaljuje brez Ivana Zidarja, ki ga je zdelala bolezen, je odločil še, da Robertu Slodeju na nekatera vprašanja, ki so jih na prejšnji obravnavi postavljali zagovorniki, zaradi zaveze tajnosti ni treba odgovoriti. Senat je tudi zavrnil predlog, naj sodišče pridobi izvirnik sporočila po faksu, ki ga je slovenski policiji poslal nemški kriminalist Gerhard Schaffner. Zagovornik Mitja Pavčič je namreč izrazil dvom, da je listina, ki je bila po mnenju obrambe podlaga za prisluškovanje Zidarju in ki je nastala na podlagi pritiskov Slodeja na informatorja, ta pa je po naročilu o domnevnih Zidarjevih kaznivih dejanjih poročal v Nemčijo, pristna.

Sojenje se je zaradi prekinitev zavleklo do štirih popoldne, zagovorniki pa so dodobra izprašali Slodeja o tem, kdo je bil vodja preiskave, kdaj je sam vstopil vanjo, ali ve, da so Zidarju ukradli prenosni računalnik, kako je komuniciral s Schaffnerjem in kolikokrat, pa tudi o podrobnostih, na kakšen papir naprava v njegovi službi tiska faksirana sporočila. Predsednica senata Vesna Podjed več vprašanj sicer ni dovolila, saj so jih zagovorniki pred tem že postavili ali pa so bila po njenem mnenju nebistvena za ta postopek. Ker je bil odvetnik Pavčič drugačnega mnenja, je za vprašanje, kako je faksirano sporočilo potovalo med uslužbenci policije, zahteval odločitev senata. Senat ga je zaradi zavlačevanja postopka kaznoval s 700 evri kazni, saj je Slodej to že pojasnil na prejšnji obravnavi. To je sicer že druga kazen obrambi v tem postopku. Spomnimo, da je senat s 1500 evri kaznoval Antona Šubica, zagovornika Boruta Farčnika, ki februarja ni prišel na obravnavo, zaradi česar so jo preložili.

Podjedova ni dovolila še več vprašanj, o katerih je že bil govor, med drugim tudi zagovorniku Šubicu. Ta je protestiral, češ da ima še vrsto vprašanj, ki pa jih zaradi kaznovanja kolega Pavčiča ne more postaviti. Po Šubičevem mnenju, ki je bil zgrožen zaradi po njegovem nezakonitega postopanja senata, je obtoženim kršena pravica do obrambe. Podjedova je sojenje nato prekinila do prihodnjega petka.