Čmak sedel pred sodnike

Le slabe štiri mesece po tem, ko je Roman Čmak pod romskim naseljem Strojanovih ob cesti Zagradec–Ambrus s kolom napadel domačina Jožeta Šinkovca, je Čmak sedel na zatožno klop.

Objavljeno
14. februar 2007 07.00
Roman Čmak
Ljubljana – Le slabe štiri mesece po tem, ko je 42-letni Roman Čmak pod romskim naseljem Strojanovih ob cesti Zagradec–Ambrus s kolom napadel 57-letnega domačina Jožeta Šinkovca, je Čmak sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Sodijo mu zaradi povzročitve posebno hude poškodbe in nasilništva. Grozi mu največ do deset let zapora.

Napad na Jožeta Šinkovca je sprožil vrsto dogodkov, ki so zaznamovali konec preteklega leta. Družina Strojan je postala najbolj znana slovenska družina. Po napadu na Šinkovca je med krajani Ambusa zavrelo. Najprej so Strojanovim hoteli požgati domove, kar so množici preprečili policisti, nato je notranji minister Dragutin Mate Ambrušanom obljubil, da Strojanovi ne bodo več živeli na lastni zemlji. Preselili so jih v center za tujce v Postojni. Začele so se aktivnosti, da bi jim poiskali novo bivališče, a povsod, kamor bi se lahko naselili, so bili protesti (Strojanovi od decembra lani bivajo v prostorih logističnega centra Roje). Med številnimi incidenti na cestnih zaporah je bilo ustavljanje in pregledovanje policijskih vozil, odmevala pa je tudi ustavitev predsednika države Janeza Drnovška. Ta je hotel Strojanovim, ki so jim pristojni organi ob vrnitvi domov porušili na črno zgrajene hiše, pripeljati bivalna zabojnika.

Jože Šinkovec je bil 22. oktobra lani v napadu tako hudo ranjen, da je njegovo življenje v Kliničnem centru dobra dva meseca viselo na nitki, vse od sredine januarja pa okreva v Soči, inštitutu za rehabilitacijo. Po naših infomacijah se njegovo zdavstveno stanje izboljšuje. Kakor smo izvedeli, Ambrušan težko govori in poskuša samostojno hoditi, napada pa se menda ne spominja.

Več v današnjem tiskanem Delu