»Cobra« huje poškodovala mladoletnika

Deček z območja Štor ima huje poškodovano desno roko ter lažje poškodbe po telesu in levi roki.

Objavljeno
23. december 2015 11.17
*press* PETARDE
Mi. K.
Mi. K.
Celje − Mladoletniku je včeraj na območju Štor v roki razneslo petardo, imenovano »cobra«. »Deček ima huje poškodovano desno roko ter lažje poškodbe po telesu in na levi roki. Naj bo ta dogodek opomin vsem, ki se ne morete upreti uporabi pirotehnike. Ne pozabite, da vam lahko nepremišljena uporaba pirotehničnih sredstev za vedno zaznamuje življenje,« opozarjajo na celjski policijski upravi.

V policiji uporabi pirotehničnih izdelkov namenjajo veliko pozornosti. Po osmih letih izvajanja projekta Bodi zvezda, ne meči petard so med lanskimi božično-novoletnimi prazniki zabeležili najnižje število poškodb, poškodovanega premoženja in prekrškov doslej. »A eno je statistika, ki ne pove veliko o posledicah nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev in za zmeraj zaznamovanega življenja,« pravijo na policiji.

V letošnjem letu se sicer nekoliko spreminjajo določbe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je tako fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja, in ne 2. januarja, kot je bilo doslej. Uporaba preostalih pirotehničnih izdelkov (rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, zlati dež, tortne fontane, čmrlji, ...) ostaja dovoljena skozi vse leto.

»Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže,« pojasnjujejo na policiji.