Črni scenarij: nesreča z nevarnimi snovmi

Dnevi zaščite in reševanja: uprava priskrbi ustrezen mobilni prostor, Rdeči križ pa poskrbi za zdravniško ekipo.

Objavljeno
02. oktober 2013 20.53
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Velenje - Mnogi domačini bodo v prihodnjih dneh gotovo presenečeni nad pestrim dogajanjem v Velenju. Jutri se bodo namreč pod okriljem Uprave RS za zaščito in reševanje ter občine začeli 5. Dnevi zaščite in reševanja, katerih glavni poudarek je na predstavitvi sistema pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V središču mesta bodo na prostem dinamične predstavitve 19 reševalnih služb, društev in organizacij. Rdeča nit dogodkov bo priprava scenarija, ki predvideva nesreče z nevarnimi snovmi. Predstavile se bodo uprava za zaščito in reševanje ter ključne ustanove, ki so del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Dnevi zaščite in reševanja, ki so vsako leto v drugem mestu, so tudi strokovno srečanje ter največje srečanje zaščitnih in reševalnih sil, če izvzamemo večje naravne nesreče.

Kot se za oktober, ki je mesec požarne varnosti, spodobi, bo na področju preventive med drugim poudarek na varstvu pred požari, in sicer gašenje začetnih požarov z gasilniki. Na Titovem trgu v Velenju bodo gasilci obiskovalcem demonstrirali uporabo ročnih gasilnih aparatov, na improviziranem kurišču pa bodo lahko tudi sami poskusili gasiti z gasilniki na CO2 in gasilniki ABC.

Že pred uradnim začetkom pa so predstavili in (deloma) razgrnili ogromen šotor, pravzaprav mobilni stacionarij, ki je dopolnitev obstoječih kapacitet za oskrbo bolnikov v primeru naravnih ali drugih nesreč. Polna zmogljivost stacionarija je 120 bolnikov; od tega sto z lažjimi poškodbami oziroma obolelimi, ter za 20 hudo ranjenih.
Mobilni stacionarij je sicer skladiščen v Rojah pri Ljubljani in je del državnih rezerv Republike Slovenije. Uprava za zaščito in reševanje je odgovorna za njegovo postavitev, če bi bilo potrebno, Rdeči križ Slovenije (RKS) pa bi zagotovil strokovno zdravstveno osebje za njegovo delovanje.

Mobilni stacionarij sestavljajo vodstvo stacionarija, enota za oskrbo bolnikov (12 do 24 članov), ekipa za psihosocialno pomoč, enota za postavitev (10 članov) in enota za vzdrževanje oziroma delovanje stacionarija (šest članov).

RKS zagotavlja enoto za oskrbo bolnikov, ki jo pri polni postavitvi sestavljata dva oddelka za medicinsko oskrbo in dva oddelka za bolnišnično oskrbo (24 članov) oziroma pri delni postavitvi en oddelek za medicinsko oskrbo in en oddelek za bolnišnično oskrbo (12 članov). Člani enote za oskrbo bolnikov RKS so prostovoljci, ki so v kadrovsko popolnitev vključeni na osnovi sodelovanja RKS z Zdravstveno fakulteto v Ljubljani.