Danes začetek Rode vs. Karba

Kardinal kot zasebni tožnik toži Delovega novinarja zaradi kaznivega dejanja opravljanja.

Objavljeno
12. september 2013 20.44
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika
Ljubljana – Za danes je na ljubljanskem okrožnem sodišču sklican predobravnavni narok v zadevi, v kateri kardinal Franc Rode kot zasebni tožnik toži Delovega novinarja Dejana Karbo zaradi kaznivega dejanja opravljanja.

Rodetova zastopnica odvetnica Nina Klemenčič Zidar v tožbi, ki jo je sodišče prejelo 18. oktobra lani, navaja, da je novinar avgusta in septembra lani v več časopisnih prispevkih o Rodetu »trdil in raznašal«, da je Peter Stelzer kardinalov sin, saj je Rode imel ljubezensko razmerje in spolne odnose s Tanjo Bredo. Izkazalo pa se je, da gre za neresnične navedbe. Zato odvetnica predlaga, da se novinarja spozna za krivega in mu naloži, da bo sodba na njegove stroške v celoti objavljena enako kot njegovi članki.

V ugovoru na zasebno tožbo odvetnik Karbe Aleksander Čeferin predlaga, naj sodišče tožbe ne dopusti in jo zavrže, saj je polna kontradiktornosti, glede na opis dejanskega stanja je kvalifikacija napačna, prav tako so napačno citirane sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in naših sodišč.

Proti časopisni hiši Delo (prvoobtoženi) in njegovemu novinarju Karbi (drugoobtoženi) je Rode vložil tudi civilno tožbo z zahtevkom za opravičilo in izplačilo odškodnine v višini 30.000 evrov. Delo je na tožbo že odgovorilo, nam je pojasnil njegov odvetnik Stojan Zdolšek, ni pa še znano, kdaj bo obravnava razpisana.