Dekle ga je zapustilo, on pa jo je zrinil s ceste

Višje sodišče je Martina Trinkausa znova obsodilo na deset let in osem mesecev zapora.

Objavljeno
19. september 2014 17.12
Slovenija, Maribor, 27.2.2013 - pričetek sojenja TRINKAUS Martinu foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika
Maribor – Martin Trinkaus, ljubosumni 22-letni mladenič iz Desternika, je moral zaradi poskusa umora bivšega dekleta znova na sodišče. Vrhovno sodišče je razveljavilo pravnomočno sodbo in jo vrnilo višjim sodnikom, ki so odločili enako. V zapor so ga poslali za deset let in osem mesecev.

Zgodba o nesrečni ljubezni, ki se je sprevrgla v sumljivo prometno nesrečo, sega v leto 2012. Potem ko ga je Maja Kos iz sosednje Trnovske vasi po dveh letih zveze zapustila, ker je bil po njenih besedah ljubosumen, jo žalil, primerjal z žensko sumljivega slovesa in ji grozil, da jo bo ubil, če bo imela koga drugega, se je Martin Trinkaus očitno odločil maščevati.

Kosova se je s sodelavko Mojco Požegar 22. novembra predlani peljala na delo v Lenart in v kraju Biš ju je okrog 13.25 s passatom prehitel Trinkaus. Zatem je v bližini Spodnje Senarske avtomobil obrnil in se odpeljal nazaj v smeri Trnovske vasi, torej naravnost proti Kosovi. Zunaj naselja Gočova je v izteku blagega desnega preglednega ovinka z najmanj 90 kilometri na uro zapeljal na nasprotno smerno vozišče in s sprednjim levim delom passata treščil v golfa Kosove, vendar na srečo voznice in sopotnice Požegarjeve ne čelno. Maja Kos je namreč v zadnjem trenutku obrnila volan v desno.

V silovitem trčenju sta obe vozili zleteli s ceste, pri čemer je Kosova med drugim staknila pretres možganov, njeno sodelavko pa je bolela hrbtenica in je morala kasneje obiskovati terapije. Trinkaus se je izvlekel nepoškodovan in je s kraja nesreče pobegnil. Vrnil se je šele, ko so tja prihiteli reševalci in policisti.

»Pred to nezgodo sem si ustvaril novo življenje z drugo osebo, zdaj pa me obravnavate kakor največjega kriminalca. Nikoli je nisem nameraval ubiti ali ji kaj slabega narediti. Prosim za milo kazen, sem še mlad, imam še vse pred seboj,« je aprila lani sodni senat okrožnega sodišča rotil Martin Trinkaus.

Ta mu je resnično precej pogledal skozi prste in ga namesto za poskus umora obsodil le za poskus uboja. Za to dejanje mu je prisodil štiri leta in šest mesecev zapora, za povzročitev splošne nevarnosti je dobil dve leti zapora, za grožnje tri mesece zapora in za poškodovanje tuje stvari (razbil je mobilni telefon Kosove) pa še dva meseca zapora. Enotna kazen se je glasila šest let in pol zapora.

A višje sodišče takšne sodbe ni upoštevalo. Poskus uboja je spremenilo nazaj v poskus umora in mu za vsa kazniva dejanja skupaj izreklo deset let in osem mesecev zapora. Vendar se Trinkaus z usodo ni sprijaznil in je s pomočjo odvetnika Viktorja Osima vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovno sodišče mu je ugodilo in primer se je znova znašel na višjem sodišču.

Vrhovni sodniki so ugotovili, da senat višjih sodnikov odločilnih dejstev, na katera je oprl svojo odločitev, torej da je Trinkaus zakrivil poskus umora, in ne poskus uboja, ni ugotavljal na glavni obravnavi, temveč zgolj na pritožbeni seji. Višje sodišče je zato v ponovljenem postopku razpisalo glavno obravnavo, kar se zgodi zelo redko, in posledično tudi javno razglasilo sodbo, ki pa ni prav nič drugačna od prvotne.

Višji sodnik Aleksander Karakaš je pojasnil, da so ugodili pritožbi tožilstva glede kvalifikacije kaznivega dejanja in da kljub omilitvenim določilom nižje kazni za poskus umora niso mogli izreči, ker zakon tega ne dopušča. Zgolj za to dejanje so Trinkausu izrekli deset let zapora, po Karakaševih besedah namreč prometna nesreča ni bila prometna nesreča v pravem pomenu besede, temveč namerno trčenje.

Zoper sodbo je dovoljena pritožba, ki jo je obramba že napovedala.