Dekle s Kosova oče prodal v Slovenijo

V Maribor je 16-letnica za 4500 evrov prišla kot nevesta.

Objavljeno
19. september 2012 21.23
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Muharem Saiti, ki je skupaj s svojim sinom Leonardom Saitijem obtožen spravljanja v suženjsko razmerje, na predobravnavnem naroku krivde za domnevno kaznivo dejanje ni priznal. Enako je že prejšnji teden storil tudi njegov sin.

»To je vse laž,« je vztrajal obtoženi Muharem Saiti, ko mu je okrožni državni tožilec Tilen Ivič predstavil obtožbo. Očita mu, da je s sinom Leonardom Saitijem med februarjem in 5. julijem 2007 spravil mladoletno osebo v suženjstvu podobno razmerje.

Za 4500 evrov sta 10. februarja 2007 na Kosovu domnevno kupila takrat 16-letno dekle in ji obljubila poroko. Mladoletnico je prodal njen oče, z njo bi se poročil Leonardo Saiti.

A se je menda razpletlo drugače. Tožilstvo je v obtožbi zapisalo, da jo je Muharem Saiti nezakonito s potnim listom svoje hčerke čez mejo spravil v Maribor (njegova zagovornica Andreja Dajčman je kot dokaz predložila kopijo njene osebne izkaznice, s katero je prišla v Slovenijo), kjer je menda morala po naročilu Leonarda Saitija in njegove matere opravljati različna dela.

Grozila, da bosta razkosala njeno petmesečno sestro

Pri tem tožilstvo Leonardu Saitiju očita, da jo je vsak dan najmanj dvakrat pretepel in ji govoril, da s poroko ne bo nič, ker da je ona le njegova sužnja in bo delala, kar bo on rekel.

Tožilec še trdi, da sta Muharem in Leonardo Saiti omejila dekletu gibanje, bivališče je menda smela zapustiti le z njunim spremstvom, in ji baje grozila s pobojem družine in razkosanjem petmesečne sestre, če bo pobegnila.

Ker obtožena krivde nista priznala, bo zoper njiju stekel sodni postopek. Oba zagovornika (Leonarda Saitija je zastopal odvetnik Drago Berden, ki pa mu je mlajši Saiti pooblastilo preklical) sta zahtevala sojenje pred sodnim senatom, čeprav bi se lahko odločila tudi za skrajšani postopek, zgolj pred okrožno sodnico Barbaro Nerat.

Sojenje bo zaradi občutljivosti primera potekalo najbrž za zaprtimi vrati; tako obramba kot tožilstvo sta namreč predlagala izključitev javnosti.

Obramba med drugim zahteva zaslišanje oškodovanke, ki bi lahko marsikaj razjasnila. Po besedah odvetnice Andreje Dajčman Muharem Saiti razpolaga z izjavo oškodovanke, ki jo je ta dala na občinskem sodišču v Peči na Kosovu, kjer je preklicala vse izjave.

A to je bilo leta 2008. Dve leti pozneje je menda na zaslišanju znova v celoti potrdila to, kar je leta 2007 že povedala slovenski policiji.