Denar na fiduciarnem računu ni last odvetnika

Tožilstvo zdaj trdi, da si je odvetnik Kristijan Gnilšak na škodo Stanovanjske zadruge Gorenjske prilastil 353.126 evrov.

Objavljeno
04. december 2015 19.19
Sojenje Kranj SZG
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Predvidoma 19. januarja prihodnje leto, ko se bo nadaljevala in končala glavna obravnava, bo sodnica okrožnega sodišča v Kranju Marjeta Dvornik razsodila, ali sta predsednik Stanovanjske zadruge Gorenjske (SZG) Franc Teran in nekdanji odvetnik Kristjan Gnilšak oškodovala SZG.

Na današnji obravnavi je izvedenka ekonomsko-finančne stroke Brigita Aljaž nedvoumno potrdila, da je bila zadruga oškodovana. Vendar ne za najmanj 544.344 evrov, kot je to doslej v obtožnici zatrjevalo tožilstvo, ampak za 353.126 evrov. Zato je tudi tožilka Vesna Primožič spremenila obtožbo.
Izvedenka Brigita Aljaž je na vprašanje, kdo je bil lastnik 620.000 evrov, ki jih je Mestna občina Kranj nakazala po poravnavi na fiduciarni račun odvetnika Gnilšaka, odgovorila, da je z njimi razpolagala SZG. Denar na fiduciarnem računu niso sredstva odvetnika in vsako črpanje mora biti evidentirano, je dejala.
 Z različnimi opazkami in vprašanji, kaj pomenijo nekateri izrazi v latinščini, je poskušal Gnilšakov drugi pooblaščenec Danijel Planinšec zmesti izvedenko in zasejati dvom o njeni strokovnosti. Sodnica jo je vzela v bran, in odvetnikom razložila, da izvedenka ni na izpitu. Prav tako sodnica ni sprejela predloga obrambe, naj se soočita dve izvedenki. Torej neodvisna izvedenka Brigita Aljaž, ki jo je angažiralo sodišče, in Danica Kos, ki je bila tudi danes navzoča v sodni dvorani kot pomoč obrambi. Slednja je namreč po naročilu SZG pregledala vso dokumentacijo in napisala svoje mnenje.
Gnilšak je v letu 2010 s SZG sklenil sporazum, da lahko kot pooblaščeni odvetnik koristi sredstva zadruge tudi za reševanje svojih osebnih likvidnostnih težav. Kot se je izkazalo, pa je tudi kupil prostore od SZG na Cesti Staneta Žagarja v Kranju.
SZG nikoli ni imela nobenega zaposlenega, zaradi neporavnanih obveznosti do upnikov v višini 473.000 evrov, večina dolga je izvirala iz leta 1994, pa je imela blokiran transakcijski račun pri A banki od konca junija 2010. Upniki, med njima sta bila največja Zveza Kranj in Cestno podjetje Kranj, pa tudi odvetnik Gnišak, bi se morali poplačati iz prilivov na fiduciarni račun, vendar se niso bili oziroma ne vsi.
Izvedenka je iz dokumentacije razbrala, da se je Gnilšak pobotal s Cestnim podjetjem Kranj za 182.000 evrov oziroma sklenil pogodbo o odkupu terjatev. Kar iz svojega osebnega računa je 23. decembra 2010 nakazal 18.000 evrov. Da je pozneje nakazal tudi preostanek, pa je z dokumentom podkrepil pred nekaj dnevi.
Obtoženi Gnilšak je danes vztrajal, da ni ničesar ukradel, enako je prepričana tudi strokovnjakinja za finance in revizije Danica Kos. Sodnica pa je v nadaljevanju zavrnila predlog, naj sodišče angažira še enega izvedenca, ki bo pregledal vso dokumentacijo.