Deset drog, ki so bile nekoč legalne

Heroin, kokain, LSD, ecstasy, ... vse to so v bolj ali manj daljni preteklosti uporabljali v zdravstvu.

Objavljeno
23. julij 2013 16.36
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Opij

Opij je v Združenih državah postal priljubljen v 19. stoletju, zdravniki pa so ga predpisovali brez zadržkov in za številne tegobe. Blažil naj bi menstrualne tegobe, dajali pa so ga tudi dojenčkom, ki so jim rasli zobje. Moč ga je bilo dobiti celo v živilskih prodajalnah. Kitajski delavci so razvado kajenja tega posušenega izločka makovih semen na zahod prinesli sredi 19. stoletja, nekaj desetletij pozneje pa so ga uživale predvsem starejše ženske. Opij so prvi prepovedali v San Franciscu leta 1875.

Marihuana

Leta 1619 je zakon v ameriški zvezni državi Virginija kmetom pravzaprav zapovedoval gojenje konoplje. Iz nje so sicer izdelovali platno, a so kmetje kmalu ugotovili, da jim kajenje njenih posušenih delcev nudi prav poseben užitek. Marihuana danes sicer ni prepovedana povsod po svetu in v številnih državah, predvsem v ZDA, je dovoljena njena uporaba v medicinske namene, vse bolj priljubljeni pa postajajo tudi izdelki iz industrijske konoplje.

Metamfetamini

Metamfetamine je prvi proizvedel japonski kemik leta 1893. Leta 1944 so jih začeli uporabljati v zdravstvu za zdravljenje narkolepsije, alkoholizma, blage depresije in celo alergij. Sredi prejšnjega stoletja so metamfetamine začeli zlorabljati ljudje brez omenjenih zdravstvenih težav in leta 1970 so se znašli na seznamu nedovoljenih drog.

Pejotl

Meskalin, halucinogena snov, ki jo pridobivajo iz kaktusa pejotl, že tisočletja uporabljajo pripadniki indijanskih plemen med verskimi obredi. V delih Združenih držav so uživanje pejotla prepovedali že okrog leta 1920, drugod 40 let pozneje.

Kokain

Številni znani ljudje iz začetka 20. stoletja, med njimi Sigmund Freud, so se omamljali s kokainom. Mamilo proizvajajo iz rastline koka, ki uspeva v Južni Ameriki, kjer ga uživajo že več kot 3000 let, v sodobni obliki pa se je pojavilo okrog leta 1860. Takrat ga je bilo moč dobiti pri zdravniku, raztopljen v vinu pa je pomagal pri zdravljenju depresije in odvajanju od morfija. V ZDA so ga zdravniki nekoč predpisovali kot zdravilo proti kašlju, kokain pa je bil tudi ena od sestavin Coca cole. Na seznamu prepovedanih drog se je znašel okrog leta 1970.

LSD

Psihodelične učinke LSD-ja je po naključju odkril švicarski znanstvenik in izumitelj droge leta 1943. Sredi prejšnjega stoletja so drogo in njene učinke testirali v ameriški vojski in Cii, kjer so razmišljali o uporabi LSD-ja kot »seruma resnice«, uporabnega tudi za pranje možganov. Drogo so v eksperimentalni fazi dajali vsem povprek, od agentov, do prostitutk in beležili rezultate. Za LSD so se že kmalu začeli zanimati tudi psihiatri. V tistem času so ga izdelovali še izključno v Švici, ko je bilo moč formulo za precej nizko ceno kupiti tudi drugod po svetu, pa je kvaliteta padla in pojavili so se nevarni stranski učinki, zato so jo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prepovedali.

GHB

Bolj znan kot »droga za posilstva« (date rape drug), saj povzroči izgubo spomina. GHB je sicer povsem naravna neurokemikalija, ki na človeka vpliva tako, da blaži bolečino. Sintetično različico so ustvarili leta 1960 in jo dolga leta po Evropi uporabljali kot anestetik, predvsem za blaženje porodnih bolečin. Okrog leta 1980 je GHB postal priljubljen med bodibilderji, ki so ga uporabljali kot uspavalo, pozneje pa se je njegova raba razširila med splošno populacijo. Ponekod ga uporabljajo za zdravljenje narkolepsije, večinoma pa je od leta 2000 njegova raba prepovedana.

Halucinogene gobice

Ali »čarobne gobice« uspevajo v Aziji ter na Ameriški celini, vsebujejo pa snov psilocibin, psihodeličen alkaloid, ki ima podobne učinke kot LSD. Azijci jih uživajo že stoletja, med zahodnjaki pa so postale priljubljene sredi prejšnjega stoletja. V šestdesetih letih so jih uporabljali za zdravljenje psiholoških težav, a so uživanje gob že kmalu perpovedali.

Ecstasy

V ZDA je bilo uživanje tabletk ecstasyja dovoljeno še leta 1984. Izdelal jih je ameriški farmacevt leta 1912, a so nanje za slabih 60 let pozabili. Okrog leta 1975 jih je v medicinske namene začel uporabljati psihiater in profesor z univerze Berkley. Bolnikom naj bi pomagale, da bi se laže odprli in spregovorili o svojih težavah. Sredi osemdesetih so se nad tabletkami navdušili mladi obiskovalci nočnih klubov, ko pa so zaradi prevelike količine zaužitih tabletk in stranskih učinkov ljudje začeli umirati, so tudi v ZDA ecstasy prepovedali.

Heroin

Sprva so ga uporabljali kot alternativo morfiju, izdelalo pa ga je svetovno znano farmacevtsko podjetje Bayer, ki med drugim izdeluje tudi aspirin. V začetku 20. stoletja so heroin predpisovali tudi kot zdravilo proti kašlju in kot pomoč pri odvajanju od morfija. Žal pa se je izkazalo, da heroin uživalca zasvoji še bolj kot morfij. Takrat, okrog leta 1925, so njegovo uživanje prepovedali.