Dimnikarja obsojena

Pogojni zaporni kazni, ker sta povzročila splošno nevarnost

Objavljeno
13. november 2015 16.55
fon*Dimnikar
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Dimnikar Štefan Ruis in direktor podjetja Celjski dimnikarji Aleksander Županek sta kriva povzročitve splošne nevarnosti zaradi opustitve dolžnega ravnanja. Čeprav sta vedela, da peč družine Volfand ni delovala pravilno, nista ukrepala. Tri mesece po obisku dimnikarjev so se člani družine hudo zastrupili.

Dimnikar Štefan Ruis je septembra 2009 v stanovanju Volfandovih preveril plinsko peč. Meritev je pokazala kar 22-krat presežene mejne vrednosti ogljikovega monoksida in za okoli 17 odstotkov presežene mejne vrednosti dušikovega oksida. Kljub temu je na obrazcu obkrožil, da so naprave ustrezne, je v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica Jožica Arh Petkovič. Dodala je, da sicer verjame Ruisu, da sta z Rokom Volfandom govorila o zamenjavi peči, da pa Ruis ni postavil nobenega roka, do kdaj mora družina to storiti, zato niso razumeli, da je to nujno. »Nedvomno pa Volfand ni bil opozorjen, kaj lahko pomeni, če so emisije prekoračene in da ob nepravilni vleki ti plini lahko uhajajo v prostor,« je še povedala sodnica.

In prav to se je zgodilo. Desetega decembra 2009 so zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v bolnišnico sprejeli Hano, dan pozneje se je hudo zastrupil Rok, njegovo življenje je bilo ogroženo, lahko pa bi bili ogroženi tudi življenji Jerneje in Črtomirja.

Obramba je zatrjevala, da je bila napaka storjena pri poznejši namestitvi nape v kuhinji, ki so jo speljali v isti dimnik, na katerega je bila priklopljena peč. Sodnica je dejala, da je ta poseg na dimniško vleko zagotovo vplival, a je poudarila: »Če bi septembra Ruis ravnal po predpisih, nesreče decembra ne bi bilo!« Dodala je še, da enako velja za Županka, ki je bil zadolžen za pregled obrazcev: »Nikjer ne piše, da on ne sme obvestiti inšpekcije.« Oba sta namreč že septembra po vrednostih emisij videla, da peč ne deluje pravilno.

Ruisu je dosodila leto in tri mesece zapora, Županku leto dni zapora, obema z dveletno preizkusno dobo. Ruisov zagovornik je že napovedal pritožbo. Ali se bo pritožil tudi Županek, sicer predsednik Komisije za dimnikarsko dejavnost pri Zbornici komunalnega gospodarstva ter direktor treh dimnikarskih podjetij, še ni znano.