Diplomirala in že naslednjega dne dobila službo

Izkazalo se je, da študentske napotnice Astrid Bah očitno niso ponaredek.

Objavljeno
18. december 2015 19.36
Faranc Kangler, 25.5.2015, Maribor
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Uganka študentskih napotnic nekdanje Kanglerjeve podžupanje Astrid Bah je, kot kaže, rešena. Študentski servis je sodišču poslal kopije originalnih napotnic in iz njih je razbrati, da Bahova študentskega dela ni opravljala samo v tretjem letniku.

Zmeda okrog napotnic je nastala, ker je Bahova od pripravnice do delavke s službo za nedoločen čas na mariborskem javnem medobčinskem stanovanjskem skladu napredovala predčasno, pri čemer so ji koristile izkušnje, ki jih je nabrala s študentskim delom. Kot dokazilo je priložila izpiske iz aplikacije študentskega servisa in na njih je oznaka, kot da je bila ves čas le v tretjem letniku. A vse kaže, da je šlo za računalniško napako, kajti na originalnih napotnicah sta označena tudi prvi letnik fakultete in četrti letnik gimnazije.

Bahova je veliko delala zlasti za Slovensko ljudsko stranko, katere člana sta bila obdolženca, nekdanji mariborski župan Franc Kangler in direktorica stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman. Na zatožni klopi sta se znašla zaradi očitka, da sta Bahovi uredila službo na skladu, in to tik zatem, ko je diplomirala. Mariborska ekonomska poslovna fakulteta ji je potrdilo o zaključku študija izdala 6. oktobra 2009, razpis stanovanjskega sklada za prosto delovno mesto pa se je iztekel dan pozneje. Nanj se je poleg Bahove prijavila le še ena kandidatka, pri čemer tožilstvo trdi, da je bil 2. oktobra 2009 objavljen samo v prostorih zavoda za zaposlovanje. Vendar obstaja dokument, ki dokazuje, da je stanovanjski sklad potrebo po pripravniku objavil tudi na spletnih straneh zavoda.

Za razjasnitev okoliščin zaključka šolanja Bahove na prvi bolonjski stopnji je sodišče na prostor za priče povabilo vodjo referata za študentske zadeve na EPF Mileno Forštnarič. Povedala je, da so Bahovi potrdilo izdali 6. oktobra 2009, ali je bil diplomski seminar njena zadnja obveznost, pa ni vedela, saj je seminar enakovreden izpitom in ni nujno, da ga študent opravi povsem na koncu.

Po besedah Forštnaričeve mora študent vlogo za zaključek študija vložiti sam na predpisanem obrazcu. Referat mu potrdilo izda najpozneje v desetih dneh, če se mu mudi, denimo z vpisom na drugo stopnjo študija, tudi prej. »Imate ta obrazec v arhivu?« je zanimalo Kanglerja. »Da,« je odvrnila Forštnaričeva, sodnica Alenka Golčer pa ji je naročila, naj ga sodišču pošlje do ponedeljka.

Kdaj je Bahova zahtevala potrdilo o diplomiranju in koliko dni je fakulteta potrebovala, da ji ga je izdala, bo bržkone znano že prihodnjo sredo, ko se sojenje nadaljuje. Ena od možnosti namreč je, da ga ne bi zahtevala takoj, ko je opravila vse obveznosti. Kot je pojasnila Forštnaričeva, so lahko študenti v tistem času, dokler niso spremenili pravilnika, s tem odlašali, da bi obdržali študentski status. A Bahova je povedala, da je študij končala 29. septembra 2009, saj se ji je mudilo z vpisom na drugo stopnjo. Šolnino v znesku 4642 evrov je pozneje poravnal stanovanjski sklad.