Direktorja iz afere Šuštar priznavata sodelovanje s Šobo

Milan Roškarič in Iztok Vaukan, ki sta bila v tej zadevi tudi pogojno obsojena, priznavata sodelovanje s Šobo.

Objavljeno
05. oktober 2011 14.12
Posodobljeno
05. oktober 2011 14.12
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - V postopku, ki zoper Boštjana Šobo, soobtoženega v primeru Šuštar, teče na ljubljanskem okrožnem sodišču, danes zaslišujejo direktorje podjetij, ki so prejela sredstva z razpisa ministrstva za gospodarstvo. Dva med njimi, Milan Roškarič in Iztok Vaukan, ki sta bila v tej zadevi tudi pogojno obsojena, priznavata sodelovanje s Šobo.

Roškarič, direktor podjetja Trgoprevoz, je pojasnil, da je podjetje leta 2000 na razpisu dobilo 21 milijonov nekdanjih tolarjev in priznal, da je bil v zvezi z razpisom v stiku z več ljudmi z ministrstva. Ob tem ni izključil možnosti, da je stike navezal tudi z Borisom Šuštarjem, prvoobtoženim v tej zadevi, izpostavil pa je, da se s Šobo o razpisu ni pogovarjal.

A kot je pojasnil v nadaljevanju, Šobo pozna. Podjetje GSP, ki ga je vodil Šoba, je za Trgoprevoz pripravil idejni koncept prenosa tehnologije podjetja v BiH. Tožilstvo je sicer obtoženim v preteklih procesih pa tudi sedaj Šobi očitalo, da so podjetja, ki so pristala na vračilo dela sredstev z razpisa, denar nakazovala prav podjetju GSP, ki je izdajalo fiktivne račune za nikoli opravljene storitve. Prek tega podjetja naj bi se denar nato vračal Šuštarju.

Roškarič je moral med zaslišanjem pojasniti tudi zgovorne prepise prisluhov, najprej med njim in Šuštarjem, nato pa med Šuštarjem in Šobo. Okrožna državna tožilka Jožica Boljte Brus je prebrala Šuštarjeve besede Roškariču, ko je Šuštar dejal: »Vse vam naštimam, vi se pa še prijavit ne znate« in »kjerkoli se boste prijavili, jaz vas bom porinil«. Predsednico senata Dejano Fekonja je zanimalo, kar pomeni, da je Šuštar »vse naštimal« in da jih »bo porinil«.

Roškarič je ugotavljal, da se to verjetno nanaša na interes države, da pomaga njegovemu podjetju, saj so delovali na mednarodnem tržišču in so tudi drugim slovenskim podjetjem pomagali pri preboju v tujino. »Mogoče so videli, da obstaja perspektiva,« je ocenil.

Boljte Brusova je prebrala tudi pogovor med Šuštarjem in Šobo, v katerem je Šoba povedal: »Ne vem, kaj je naredil ta blesavi Roškarič. A nima milijona, da bi dal, recimo?«. Roškarič je dejal, da se mu Šoba nikdar ni omenjal, da bi moral Šuštarju dajati denar.

S podjetjem GSP je sodelovalo tudi koroško podjetje Kalkoprem. Direktor Iztok Vaukan se na današnjem zaslišanju veliko stvari ni spomnil, je pa razložil, da je GSP pripravil tržno raziskavo za prodajo tračnih žag na ameriškem tržišču. Dodal je še, da ne ve, ali mu je Šoba kdaj rekel, da ima njegovo podjetje možnost pridobitve sredstev z razpisa ministrstva.

Sojenje Šobi se nadaljuje prihodnji ponedeljek, ko naj bi kot priča predvidoma nastopil Boris Šuštar.