Direktorju razvojne agencije pogojna kazen

Borisa Klančnika, direktorja Regionalne razvojne agencije Celje (RRAC), je mali senat celjskega okrožnega sodišča pod predsedovanjem sodnika Marka Brišnika danes obsodil na zaporno kazen osmih mesecev, pogojno na dve leti. Obtožen je bil zlorabe položaja in pravic, podjetje Jelen iz Slovenskih Konjic pa preslepitve pri pridobitvi nepovratne subvencije.

Objavljeno
11. februar 2011 20.44
Brane Pianeo, Celje
Brane Pianeo, Celje
Celje - Če Boris Klančnik v dveh letih ne bo spoznan za krivega enakega kaznivega dejanja, mu kazni ne bo treba odslužiti za zapahi. Državni denar, ki je pred približno desetimi leti krožil med agencijo, Jelenom, konjiškim podjetnikom Borutom Jevšenakom in podjetjem Anchi Inženiring, se bo morda le vrnil tja, kjer ga bodo lahko porabili za razvoj podjetništva. Jevšenak mora državi vrniti preostanek še ne vrnjenega posojila iz leta 2001 oziroma 29.000 evrov, Jelen pa mora vrniti 42.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Sodišče je prepričano, da Klančnik kot direktor RRAC ni storil vsega, da bi Jevšenak posojilo vrnil.

Tožilec Jože Manfreda je Klančniku očital, da je presegel pravice direktorja RRAC, ko je maja 2001 z Jevšenakom sklenil pogodbi o kratkoročnem posojilu iz sredstev RRAC za skupaj 24 milijonov tolarjev (100.000 evrov). Jevšenak je denar nakazal Jelenu, kjer je bil prej Klančnik direktor, pozneje pa prokurist, solastnik in nadzornik. Jelen je 23,1 milijona evrov plačal podjetju Anchi Inženiring po pogodbi iz avgusta 2001. Anchi Inženiring je novembra 2001 denar spet nakazal Jelenu, ta ga je vrnil Jevšenaku, ta pa je 17,6 milijona evrov vrnil RRAC.

Jelen je novembra 2001 Javnemu skladu RS za regionalni razvoj in ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja iz Ribnice za pridobitev subvencije posredoval navidezno pogodbo o naročilu dokumentacije za projekt naravnih produktov iz zelišč in biološko kmetijsko proi zvodnjo družbi Anchi Inženiring. Tako je dobil 10 milijonov tolarjev subvencije (42.000 evrov), čeprav je bila projektna dokumentacija izdelana že pred septembrom 2000 za razpis zavoda za zaposlovanje za subvencioniranje novih delovnih mest.

Pričakovati je, da se tožilstvo na sodbo ne bo pritožilo, zato pa se bo najverjetneje Klančnikova zagovornica Jasmina Gričnik. Ne Klančnik ne ona pred izrekom sodbe nista razumela, česa je Klančnik kriv, saj je o posojilih RRAC odločal poseben odbor in je bil Klančnik le podpisnik posojilnih pogodb. V sklepni besedi je ponovil, da ne razume obtožnice in da mu hkrati že sodijo mediji.

Sodba še ni pravnomočna, bliža pa se tudi zastaranje dejanj.