Dnevnik in starši se še niso dogovorili o odškodnini

Odvetnik časopisa Dnevnik Emil Zakonjšek je nenadoma zanikal, da naj bi časnik sklenil poravnavo odškodnine v vrednosti 62.600 evrov s starši treh deklet, ki so decembra 2004 umrle pred diskoteko Lipa.

Objavljeno
26. januar 2007 17.27
Tragedija se je zgodila pred vhodom v diskoteko Lipa
Ljubljana - Odvetnik časopisne hiše Dnevnik Emil Zakonjšek je zanikal pisanje današnje številke Financ, da naj bi časnik sklenil poravnavo odškodnine v vrednosti 62.600 evrov s starši treh deklet, ki so decembra 2004 umrle pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah. Tudi odvetnik Jože Hribernik, ki zastopa starše, ničesar ne ve o domnevni poravnavi. Zakonjšek je informacijo o nesklenjeni pogodbi med Dnevnikom in starši posredoval potem, ko je za Finance sprva dejal, da naj bi Dnevnik in starši sklenili poravnavo.

Starši treh deklet so zoper časopisno hišo vložili odškodninsko tožbo, ker je časnik Direkt marca lani objavil dele obdukcijskega zapisnika deklet. Finance navajajo, da naj bi se neuradno strani dogovorili za odškodnino v vrednosti 62.600 evrov.

Kot je znano, je Direkt 7. marca objavil dele obdukcijskega zapisnika treh žrtev norenja množice pred diskoteko Lipa. Zato je odvetnik staršev treh deklet zoper izdajatelja časnika, časopisno hišo Dnevnik, vložil odškodninsko tožbo za 125.187 evrov.

Preiskava zoper lastnika lokala še ni končana

23. decembra lani je sicer minilo eno leto dni od tragedije pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, v kateri so življenje izgubila tri dekleta. Preiskava zoper lastnika lokala Roberta Tomaža Zavašnika še ni končana. Inšpekcija pa je njegovemu podjetju Roto izdala odločbo o trajni prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti.
Preiskovalni sodnik je zoper lastnika Zavašnika zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti odredil pripor. Vendar pa je bil marca izpuščen. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo predlog preiskovalne sodnice, ki je predlagala podaljšanje pripora za dva meseca zaradi bojazni, da bo vplival na priče in uničil dokaze, ter zaradi ponovitvene nevarnosti.

Tragedija pred diskoteko v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2004. Pred lokalom se je zbralo več sto ljudi, ki zaradi gneče niso mogli vstopiti, saj jih varnostniki niso spuščali naprej. Varnostna železna ograja je popustila. Množica je do smrti poteptala dekleti, stari 15 in 17 let, štiri dni kasneje pa je v bolnišnici zaradi poškodb umrlo še eno 17-letno dekle.