Do 2. januarja dovoljeno “pokanje”

Do 2. januarja je v Sloveniji dovoljeno pokanje petard, kar je med letom sicer prepovedano. Pokanje pa je med drugim prepovedano v zaprtih in javnih prostorih.

Objavljeno
26. december 2006 09.29
Previdnost pri uporabi pirotehničnih izdelkov ne bo odveč
Nova Gorica - Od danes pa do 2. januarja je v Sloveniji dovoljeno pokanje petard, kar je med letom sicer prepovedano. Zakon o eksplozivih, ki ureja tudi področje pirotehničnih sredstev, namreč v tem obdobju pod določenimi pogoji dovoljuje uporabo pirotehničnih izdelkov z manjšim učinkom. Te je v specializiranih trgovinah mogoče kupiti že od 19. decembra, njihova nepravilna oz. nezakonita uporaba pa je kazniva tudi med novoletnimi prazniki, pri čemer kazni segajo od 100.000 do 300.000 tolarjev.

Prepoved uporabe med drugim v zaprtih in javnih prostorih

Med 26. decembrom in 2. januarjem je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov tipa ena in dva, katerih glavni učinek je pok, vendar tudi v tem obdobju veljajo nekatere omejitve. Tako je pirotehniko prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v javnih prevoznih sredstvih in na javnih shodih ali prireditvah.

Poleg tega je prodaja in uporaba izdelkov iz omenjenih razredov mladoletnikom do 15 leta starosti dovoljena le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Zakon o eksplozivih določa še, da je pirotehnična sredstva dovoljeno uporabljati le v skladu z navodili, ki jih izdelku priloži proizvajalec, prepovedana pa je tudi lastna izdelava petard, njihova predelava in preprodaja.

Kazen za kršitelje med 100 in 300 tisoč tolarji

Ob tem je prodaja petard med 19. in 31. decembrom dovoljena le v specializiranih trgovinah. Kot opozarjajo na ministrstvu za notranje zadeve, so na črnem trgu opazili tudi smrtno nevarne izdelke. "Predvsem gre za baterije s kodo BRS, ki eksplodirajo v masi. To pomeni, da celotna baterija, v kateri je več raket, eksplodira v trenutku," so zapisali v sporočilu za javnost. Na notranjem ministrstvu zato svetujejo kupovanje pirotehničnih izdelkov le pri registriranih trgovcih.

Sicer lahko nespoštovanje zakona kršitelja stane med 100.000 in 300.000 tolarjev, lahkomiselna uporaba pirotehničnih sredstev pa lahko posamezniku pusti tudi trajne posledice, kot so opečeni prsti, razcefrani in odtrgani udi ter poškodovan obraz in oči. Policisti zato, tudi v okviru akcije Bodi zvezda, ne meči petard, svetujejo, da je treba po aktiviranju petardo in druga sredstva takoj odvreči, medtem ko se že odvrženih sredstev ne sme pobirati.