Do konca vztrajal, da je pretep prespal

Nekdanjemu policistu Francu Vajdi so zaradi uboja prisodili 14 let zapora, soobtoženemu Andreju Bagariju pa dve leti manj.

Objavljeno
08. marec 2018 20.09
tragična smrt 15
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Ptuj – Petčlanski sodni senat je 57-letnega Franca Vajdo in njegovega 14 let mlajšega prijatelja Andreja Bagarija včeraj spoznal za kriva uboja 64-letnega Srečka Marina. Nekdanjemu policistu Vajdi so prisodili 14 let zapora, njegov pajdaš pa jo je odnesel z dvema letoma manj.

Brigita Petek, ki je v postopku zagovarjala Vajdo, je takoj po izreku sodbe napovedala, da se bo pritožila višjim sodnikom. Ptujska odvetnica je prepričana, da je bila njenemu klientu kršena pravica do obrambe. Sodišče je namreč včeraj ponovno zavrnilo predloge Vajde in njegove pooblaščenke za ogled kraja dogodka in rekonstrukcijo dogajanja. Tudi s predlogom o imenovanju novih izvedencev se ni strinjalo, sodniki so menili, da postavitev novih izvedencev ni potrebna. Še zadnji manjkajoči kamenček v mozaiku o dejanskem dogajanju pa je včeraj dodal Borut Štefanič.

Zaradi priznanja in obžalovanja milejša kazen

Član izvedenske komisije medicinske fakultete v Ljubljani je pojasnil, da na podlagi zbranih ugotovitev ne more natančno določiti časa tragičnega dogajanja. Zato pa je lahko z najmanj 95-odstotno verjetnostjo ocenil, da je Srečko Marin umrl okoli pol druge ure popoldne. Odgovor, ki je doslej v spisu manjkal, je prinesel zaključek dokaznega postopka.


Franc Vajda (levo) in Andrej Bagari. Foto: Aleš Andlovič/Delo

Vajda je včeraj znova rotil senat, naj vendarle ugotovi resnico, češ da ni ničesar storil in da je dogajanje prespal. Kljub vsemu pa je bil tožilec Gregor Pograjc na koncu prepričan, da je prvoobtoženi sodeloval pri kaznivem dejanju, in zanj predlagal 14 let zapora.

Dve leti manj je ptujski državni tožilec zahteval za Andreja Bagarija. Ta je včeraj znova priznal, da sta pokojnega Marina do smrti pretepla skupaj z Vajdo. Svoje dejanje in dogodek je obžaloval ter se tudi opravičil družini pokojnega. Priznanje krivde in obžalovanje pa tudi osebnostna motnja in vinjenost v času tragičnega dogodka so bili razlogi, da je tožilec zanj predlagal dvanajst let zapora. Senat je pritrdil obema predlogoma tožilstva.

Do pravnomočnosti sodbe v priporu

A s tem sodnih procesov zaradi smrti Srečka Marina še ni konec. Vajda in Bagari bosta morala priti na sodišče tudi zaradi civilnega postopka. Marinova sin in hči sta včeraj sodišču prijavila vsak svoj premoženjskopravni zahtevek v vrednosti 36.000 evrov. Sin pokojnega je ob tem razložil, da za očetovo smrt v celoti obtožuje Vajdo. Oba obsojena bosta do pravnomočnosti sodbe ali nastopa prestajanja kazni v zaporu ostala v priporu.


Vajda je preiskovalcem hitel razlagati, da je njegov 64-letni prijatelj v njegovi hiši padel po stopnicah in obležal mrtev. Foto: Aleš Andlovič/Delo

Tragedija se je v hiši v Dravski ulici na Ptuju zgodila na začetku lanskega junija, trojica naj bi tam pred prepirom popivala. Vajda je poklical policijo in jo obvestil, da je Marin umrl zaradi padca po stopnicah. Kmalu po prihodu so policisti ugotovili, da je pokojni očitno umrl nasilne smrti.

Vajda je skozi celotno sojenje trdil, da se dogajanja ne spomni. Soobtoženi Bagari naj bi mu nekaj podtaknil v pijačo, zaradi česar mu je postalo slabo in je zaspal. Toda toksikološka analiza njegovih življenjskih tekočin je bila negativna in ga je postavila na laž. Bagari je sredi procesa dejanje priznal v sostorilstvu z Vajdo in tudi razložil, da se je hotel Marinu maščevati, ker ga je ta nekaj časa pred dogodkom prijavil policistom.