Dober voznik obvlada prvo pomoč

V polfinale tekmovanja za najboljšega mladega voznika se je uvrstilo sto prijavljenih, ki so se nato pomerili v praktičnem delu.

Objavljeno
05. junij 2017 14.27
Ju. P.
Ju. P.

Vransko – V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so izbirali najboljšega mladega voznika, to je postal David Sever, ki je tudi mladi AMZS ambasador varne vožnje. Pri AMZS so zadovoljni z odzivom, saj je v projektu sodelovalo več kot 1500 mladih.

Projekt Najboljši za volanom je k sodelovanju privabil izjemno število mladih, so zadovoljni pri AMZS, saj so v teoretičnem delu izbora na spletni strani www.najboljsizavolanom.si, v katerem so imeli mladi vozniki in voznice z izpolnitvijo spletnega vprašalnika možnost, da si s svojim poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila priborijo vstopnico za praktični del, rešili več kot 1500 vprašalnikov. »Najboljših sto se je uvrstilo v polfinale ter se aprila in maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije. Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela je zagotovila, da se je v veliki finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. V zaključnem delu tekmovanja pa so pri petih vajah še enkrat dokazali, da jih ne odlikujejo le vozniške spretnosti in poznavanje avtomobila, temveč tudi, kako je treba ukrepati v primeru prometne nesreče, in znanje o nudenju prve pomoči,« je pojasnila Anita Drev, tiskovna predstavnica AMZS.

David Sever se je na izbor prijavil, ker je bil v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že na tečaju varne vožnje, za finale pa se menda ni posebej pripravljal. »Ponovil sem le prvo pomoč, saj mi je bil tekmovalni del iz prve pomoči na polfinalu daleč najtežji. Mislim, da bi moral vsak, ne glede na izkušnje, pomagati ponesrečencem v prometni nesreči. Če nič drugega, lahko vsaj pristopimo do ponesrečenca, preverimo, v kakšnem stanju je, in pokličemo reševalce,« je še med drugim dejal zmagovalec, ki bo lahko za nagrado eno leto vozil avtomobil volkswagen up! beats, ki mu ga je zagotovil Porsche Slovenija.

Drugo mesto je osvojil Amadej Stošič, tretji je bil David Sekirnik, za njimi pa so se uvrstili še Gašper Blažek, Tejo Jehart, Zoran Kelenc, Tim Jeršič, Luka Pavelič, Filip Breznik in Žani Sladič. Vsem so srečno vožnjo zaželeli predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, vodja sektorje prometne policije Ivan Kapun, član glavnega odbora Rdečega križa Slovenije in predsednik komisije za pripravljenost in ukrepanje v primeru nesreč Alojz Kovačič, direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj in drugi.

Komedija namesto pridiganja

Kot poudarja Anita Drev, z izborom Najboljši za volanom AMZS skupaj s partnerji projekta mlade voznike in voznice spodbuja, da razmišljajo o vožnji avtomobila, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. »Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike, da torej v svoji generaciji postanejo ambasadorji varne vožnje in tako pomagajo izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi ter tudi v prihodnosti pomagajo zagotoviti varnejše slovenske ceste,« je poudarila.

»Pridiganja« o varnosti na cestah so se v AMZS sicer lotili tudi na drugačen način, saj so v Centru varne vožnje na Vranskem te dni dijaki srednjih poklicnih šol predstavili tudi skeče na temo prometa in prometne varnosti, ki so jih v tem šolskem letu pripravili pri projektu Cesta ni komedija. Žirijo in vrstnike je najbolj navdušil ter nasmejal Jan Puhner, dijak srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bo svoj stand-up predstavil tudi na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz vseh sodelujočih evropskih držav v Varšavi.

Pri projektu je sicer sodeloval tudi komik Pižama: »Tudi sam vem, kako zaradi pomanjkanja izkušenj, ki jih kot mladi voznik šele nabiraš, preceniš položaj, v katerem si se znašel, in kako meniš, da si pozoren na cesto, čeprav dejansko nisi. Mladim voznikom lahko o tem pridigamo, kar bo imelo bolj ali manj negativen učinek, če pa jih na določene vidike prometne varnosti opozorimo skozi smeh, p obstaja večja možnost, da sporočilo ponotranjijo, saj ga ne bodo doživeli kot teženje nekih starcev.«