Dokazov za krivo ovadbo dovolj le v enem primeru

Shenpen Rinpoche bo na zatožno klop sedel zaradi prijave napada pred hišo, ne na Golovcu.

Objavljeno
02. september 2013 17.33
SLOVENIJA,15.6.2011,NAPADENI LAMA RINPOCHE.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Ronan Chatellier oziroma Shenpen Rinpoche, vodja budistične skupnosti Dharmaling, bo konec septembra sedel na zatožno klop. A tožilstvo meni, da je dokazov, da je zagrešil kaznivo dejanje krive ovadbe, dovolj zgolj pri drugem domnevnem napadu, medtem ko so prvo ovadbo zavrgli.

Pred dnevi smo pisali, da je policija pred časom ovadila Ronana Chatellierja, ki je po njihovem mnenju lagal o okoliščinah napada na Golovcu pred dvema letoma, nato pa še lani, ko sta domnevno neznanca uresničila grožnje in se vrnila ter ga spet napadla.

Napačno smo zapisali, da je tožilstvo v tem primeru vložilo obtožni predlog. Tožilstvo se je namreč res strinjalo, da je dovolj dokazov o tem, da je Chatellier lagal, a glede drugega »napada« v Ljubljani, zato bo konec septembra moral na ljubljansko okrajno sodišče. Ljubljansko okrožno tožilstvo pa je ovadbo zaradi prve krive ovadbe glede napada na Golovcu zavrglo.

»Med sprehodom na Golovcu sta me napadla dva moška, eden od njiju me je zabodel,« je o prvem napadu dejal Chatellier. Ta je zbranim novinarjem pojasnjeval, da sta mu neznanca prebodla desno pljučno krilo, pri tem pa potožil, da so bili v budistični skupnosti pred tem že večkrat tarča groženj, a policija ni ukrepala, saj njihovih prijav ni jemala resno. A na koncu je policija ovadbo spisala zoper njega, saj je po njihovem mnenju napad nase zrežiral. To ovadbo je tožilstvo zavrglo.

Drugi primer pa se je – oziroma se ni – zgodil pred dobrim letom, ko so iz skupnosti Dharmaling sporočili, da sta ga neznanca tokrat z nožem napadla pred njegovo hišo. A tudi tokrat je bilo v njegovi zgodbi očitno dovolj nedoslednosti, da so policisti sklenili, da laže, o zadevi pa bo zdaj presojalo sodišče.

Pisali smo tudi, da je bil Rinpoche pred leti v Franciji obsojen zaradi spolnega napada (zdaj zaradi preteka časa velja za neobsojenega), s podobnimi očitki pa se je na policijo obrnil tudi eden njegovih treh zdaj polnoletnih posvojenih otrok.

Pisal nam je J. J. L., ki pravi, da Rinpocheja šteje za očeta in da je utrujen od laži, celotno zadevo, v katerem se je znašel Rinpoche, pa je označil za manipulacijo z namenom uničiti njegov ugled in budizem. Zapisal je še, da je sam na policijo odšel že naslednjega dne po prvi prijavi in jo umaknil, tako se je postopek tudi končal. Poskušali smo ga priklicati za pojasnilo, čemu je bila prva izjava, če ni resnična, sploh potrebna, a nam ga ni uspelo priklicati.