Dolenjsko bogati marihuana z Balkana

Novomeški policisti poročajo, da so na območju mejnega prehoda Metlika, Vinica ter pri pregledih vozil v notranjosti države dosedaj zasegli okrog 37 kilogramov marihuane.

Objavljeno
12. marec 2007 18.15
Več kot 1100 kilogramov je za tihotapce izgubljenih
Novo mesto - Policisti Policijske uprave Novo mesto so v prvih mesecih letošnjega leta v avtomobilih na območju mejnega prehoda Metlika, Vinica ter pri pregledih vozil v notranjosti države zasegli okrog 37 kilogramov marihuane.

Trgovina z drogami poteka z območja Balkana v Slovenijo in naprej v Evropsko unijo

Kot so pojasnili na novinarski konferenci, se po umiritvi razmer na zahodnem Balkanu v zadnjem času posledično spet soočajo z delovanjem organiziranih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo predvsem z nedovoljeno trgovino s prepovedanimi drogami in orožjem.

Kot pojasnjujejo dolenjski policisti, dogajanje na področju organizirane kriminalitete v povezavi z drogami zaznamuje predvsem t.i "balkanska pot" za prevoz prepovedanih drog iz območja Balkana v Slovenijo in naprej v Evropsko unijo.

Že v drugi polovici prejšnjega leta so zato na Policijski upravi Novo mesto začeli z dodatnim usposabljanjem policistov, predvsem pa so se osredotočili na mejne enote policije. Skozi območje te policijske uprave poteka cestna povezava s Hrvaško, gre pa za najkrajšo cestno povezavo med Bosno in Hercegovino in Evropsko unijo.

Promet na tem območju, še posebej tovorni, se nenehno povečuje, občutneje pa policisti beležijo porast prometa na mejnem prehodu za mednarodni promet na Vinici, predvsem zaradi bližnje avtoceste. Ta predstavlja najhitrejšo povezavo z Dalmacijo in nato s Črno goro. Policisti so zato ravno na omenjenih cestnih povezavah ob t.i. zeleni meji poostrili nadzor na področju tihotapljenja prepovedanih drog.

Dolenjski policisti so v prvih mesecih letošnjega leta zasegli tudi večje število orožja in razstreliva, kriminalisti pa so uspešno zaključili tudi preiskavo glede januarske najdbe eksplozivnega telesa na parkirnem prostoru v Črnomlju.