Doma je imel pištole, puške, mitraljeze, tromblonsko mino ...

Ko je nekdanja žena 53-letnega Ludvika Klavsa konec avgusta 2008 odkorakala na policijo in naznanila, da jo nekdanji mož pretepa, je policistom omenila, da ima doma orožje. Policisti so naslednjega dne pri podjetniku in svojem nekdanjem kolegu opravili hišne preiskave in našli 143 kosov orožja.

Objavljeno
15. februar 2011 21.01
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Ko je nekdanja žena 53-letnega Ludvika Klavsa konec avgusta 2008 odkorakala na policijo in naznanila, da jo nekdanji mož pretepa, je policistom omenila, da ima doma orožje. Policisti so naslednjega dne pri podjetniku in svojem nekdanjem kolegu (na policiji je bil zaposlen pred več desetletji) na treh naslovih opravili hišne preiskave. Imeli so kaj videti, saj so skupaj našteli 143 kosov orožja - več kot 30 pušk in pištol, tudi kalašnikovko in mitraljeze pa vojaški nož in tromblonsko mino ter drugo, po čemer bi se pocedile sline strastnemu zbiratelju orožja.

Klavs si je zaradi orožja nakopal postopek na sodišču zaradi nedovoljenega prometa z orožjem in razstrelivom. Ludviku Klavsu tožilstvo očita tudi nadaljevano kaznivo dejanje nasilništva, ker je z bivšo leto dni mlajšo ženo menda štirikrat obračunal. Konec leta 2006 jo je, tako tožilstvo, s pestjo udaril po glavi in ji pomenljivo zagrozil, da bo v kratkem dedoval po njej. Leta 2008 je zaradi njega dvakrat poiskala zdravniško pomoč. Enkrat ji je v glavo zalučal mobitel, drugič pa jo je udaril, da je padla, nato pa z nogo stopil na obraz in jo večkrat pljunil. Ob tem, je povedala oškodovanka, jo je obkladal še z običajnimi žaljivkami - dejal ji je, da je stara in zgonjena kurba.

Sodni senat je včeraj zaslišal izvedenca travmatologa Andreja Aleša. Povedal je, da so poškodbe, ki so razvidne iz zdravniške dokumentacije, skladne z opisom dogodkov oškodovanke. A tega z gotovostjo ne more ne potrditi ne zanikati. Možno, čeprav manj verjetno, je tudi, da se je zgodilo tako, kot je povedal Klavs. Ta namreč trdi, da se je le branil pred izpadi nekdanje žene, ki ga je udarjala, praskala, poškodbe pa da so očitno nastale med prerivanjem - če bi jo zares udaril, bi se končalo drugače, saj je mojster borilnih veščin, je pojasnil.

»No, ta je bolj taka,« pa je izvedenec odgovoril na Klavsovo pripombo, da je žena jemala tablete, zaradi katerih je bila - tako je prebral na navodilih - bolj dovzetna za podplutbe. »Podplutbe zagotovo niso nastale spontano, saj je zunanja sila še vedno potrebna. Zaradi nekaterih tablet, ki vplivajo na strjevanje krvi, se posamezniku res lahko že zaradi manjše sile poznajo podplutbe, a je treba vedeti, katere so te tablete in koliko časa ter v kolikšnih odmerkih jih je jemala,« je pojasnil.

Senat je zavrnil predlog Klavsovega zagovornika Marka Plevnika, ki meni, da bi lahko te okoliščine pojasnil oškodovankin zdravnik, in je zato predlagal njegovo zaslišanje. Bo pa sodišče glede tega ponovno zaslišalo oškodovanko. Pojasnila bo tudi, kaj se je med njima dogajalo po spornih dogodkih, saj je tožilstvo zoper Klavsa na okrajno sodišče junija lani vložilo obtožni predlog še zaradi dveh lažjih poškodb, ki jih je domnevno prav tako povzročil bivši ženi - sodišče je postopka na predlog zagovornika namreč združilo.

Zbirateljska strast 
prešla zdravo mejo

Predsednica senata je včeraj predstavila še izvedenski mnenji psihiatrične stroke, ki se nanašata na Klavsa in na oškodovanko. Pri Klavsu psihiater Mladen Vrabič ni našel nobenih znakov duševnih bolezni, čeprav je bil Klavs dvakrat proti svoji volji hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici. Svojih dejanj se je zavedal in jih razumel. Je pa njegova strast do zbirateljstva knjig in orožja že prešla zdravo mejo, saj se je bil pripravljen zanjo tudi zadolževati. Tudi razmerje z bivšo ženo je označil za patološko.

Psihiater Vanja F. Rejec, ki je pregledal oškodovanko, pa je med drugim zapisal, da je pri njej opazil blodnjavo motnjo, zaradi katere bi bilo potrebno zdravljenje, saj posega v medčloveške odnose in načenja njeno kredibilnost. Del njenih izjav, je ugotovil, zagotovo ne drži. Med drugim je ugotovil, da je oškodovanka Klavsovo strast do orožja, ki ga je božal in gladil, razumela kot nezvestobo. Da je bilo življenje doma precej burno, je povedala tudi oškodovankina hči, ki pa se je postavila v bran očetu, saj je dejala, da je bilo življenje z mamo nevzdržno, zaradi česar se je z očetom in družino tudi odselila iz stanovanja, kjer so prebivali.

Sojenje se bo nadaljevalo marca.