Domnevni izsiljevalec z vprašanji vrtal v izvedenca

Intimni posnetki: Za izvedenca ni dvoma, en računalnik je bil uporabljen za kaznivo dejanje.

Objavljeno
25. junij 2013 22.21
9. Zdravnik ob monitorju z rentgenskimi posnetki Carbajala.
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Sodni proces zoper tri mladeniče, obtožene izsiljevanja žensk z intimnimi posnetki, je zašel v abstraktno fazo. Pričal je namreč izvedenec računalniške stroke Boštjan Kežmah in poudaril, da ni dvoma, da je bil eden izmed zaseženih računalnikov sredstvo pri kriminalnem dejanju.

Tožilstvo je 26-letnemu Mitji Bohaku, dve leti mlajšemu Josipu Juhasu in 25-letnemu Roku Kološi naprtilo, da so od štirih žensk zahtevali od 1500 do 10.000 evrov, sicer bodo intimni posnetki s posteljnimi vragolijami na ogled širši javnosti. Za snemanje z miniaturno kamero je poskrbel Kološa, ki je imel z ženskami spolne odnose, krivdo za izdelavo filmčkov pa je naprtil soobtoženima. Ta sta to zanikala, vse je po njunem mnenju izmišljotina Kološe.

Izvedenec Boštjan Kežmah je v uvodu poudaril, da je mnenje precej skrajšal, saj so dokazi bolj neposredni kot v drugih zadevah, s katerimi je imel opraviti v preteklosti. Med pomembnejšimi dokazi je po njegovih besedah zapisnik o preiskavi elektronske naprave, zasežene Bohaku. Na njem so odkrili sled uporabe spletne strani »detektiv sorsak«, ki je spletni iskalnik google ne najde, zato ne ve, kako lahko lastnik naprave pojasni, zakaj je bila povezava na njegovem računalniku.

Tako domena »detektiv sorsak« kot domena »detektiv slo« sta bili aktivni le kratek čas, vsebine so bile ozko določene in jih ni nihče oglaševal. Menda sta bili ustvarjeni z namenom, da so domnevni storilci s teh strani ženskam pošiljali sporočila, saj je čez čas videoposnetek izginil. Če je videoposnetek poslan z navadno elektronsko pošto, namreč pošiljatelj nad vsebino sporočila nima več nadzora in priponke tudi ne more izbrisati, je pojasnil Kežmah.

Nadalje je izvedenec povedal, da so na računalniku datoteke z imeni oškodovank, in to s šumniki. Poleg tega je policija na njem našla tudi besedilo, namenjeno žrtvam, ki se sklada z izpovedmi oškodovank: »Ne najdem razloga, zakaj bi se lahko takšno besedilo naključno pojavilo na računalniku, ki ni bil uporabljen za kaznivo dejanje.«

Obtoženi Bohak je poskušal izvedenca zmesti s številnimi strokovnimi vprašanji, a brez uspeha. Za konec pa je celo podvomil o ustrezni izobrazbi izvedenca, ki se je izobraževal v okviru programa gospodarsko inženirstvo, ki polovično poteka na ekonomski (kar je Bohaka zmotilo) in polovično na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Izvedenec mu je moral pojasniti, da je končal študij poslovne informatike, zatem je opravil magisterij, zdaj pa je že tudi doktorski študent. K vsemu naštetemu je sodnica Barbara Nerat še dodala: »Gospod je sodno zapriseženi izvedenec.«

Sojenje se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah, saj mora psihiater pregledati obtoženega Kološo in se poglobiti v njegovo morebitno odvisnost od seksa. Kološa je namreč dejanje priznal z besedami, da je seks zanj kakor droga.