Domnevni ropar SKB na zatožno klop zaradi Groharjevih slik

Dejan Vidmar se bo na okrajnem sodišču zagovarjal tudi zaradi prikrivanja.

Objavljeno
06. september 2013 22.24
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Dejan Vidmar, obtožen za najbolj znan rop v zgodovini Slovenije – rop sefov SKB v noči na 1. november 2005 –, bo na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sedel tudi zaradi ukradenih Groharjevih slik, ki so jih pri njem našli med hišno preiskavo.

Da so prijeli dva vpletena v rop SKB, je bila gotovo ena od bolj pomembnih novic, ki jih je policija lani sporočila na tiskovni konferenci. Marca lani so namreč prijeli dva domnevno vpletena v rop SKB. V priporu sta se znašla 34-letni Ljubljančan Dejan Vidmar, ki je sodeloval pri ropu, in 31-letni Sašo Nose iz okolice Ljubljane, varnostnik pri družbi PCA, ki je takrat varovala trezor, v noči na 1. november 2005 pa je bil v trezorju – po vdoru roparjev je sedem ur preživel zvezan na tleh.

Sedemnajstega marca lani so policisti med hišno preiskavo, ki so jo opravili pri Vidmarju, naleteli še na eno pomembno odkritje. Našli so namreč šest umetniških slik, in sicer dela slikarja Ivana Groharja, ki so bila ukradena 27. septembra 2007 iz Groharjeve rojstne hiše v Spodnji Sorici (občina Železniki).

Obtožni predlog so mu že vročili

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so nam pojasnili, da so zoper Vidmarja v tem primeru vložili obtožni predlog. A kot kaže, ni bilo dokazov o tem, da bi Vidmar slike ukradel, saj mu očitajo kaznivo dejanje prikrivanja. Kazenski zakonik določa, da »kdor premično ali nepremično stvar, za katero ve, da je bila pridobljena s kaznivim dejanjem, kupi, sprejme v zastavo, si kako drugače pridobi, prikrije ali razpeča, se kaznuje z zaporom do dveh let«.

Vidmarju v tem primeru grozi do tri leta zapora, saj tretji odstavek tega člena med drugim pravi, da se storilec lahko kaznuje z zaporom do treh let, če »sta dejanje storili dve osebi ali več, ki so se združile zaradi prikrivanja, če je vrednost stvari večja ali če je stvar posebnega kulturnega pomena ali naravna vrednota«. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so nam pojasnili, da so obtožni predlog že pred časom Vidmarju tudi vročili, glavna obravnava pa v tem primeru še ni razpisana.

Slike so bile v slabem stanju

Slike so takoj po odkritju izročili Loškemu muzeju, direktorica muzeja Jana Mlakar pa je pojasnila, da so slike precej poškodovane in da jih bodo dali na ogled, ko bodo restavrirane. Kot nam je pojasnila te dni, je Restavratorski center RS pripravil program restavriranja vseh šestih slik.

Štiri so last Loškega muzeja, dve pa župnije iz Sorice. Od teh imajo v muzeju že restavrirano »skico za oltarno sliko«, zdaj pa sta v restavriranju sliki »Sv. Alojzij« in »Sv. Ciril in Metod«, na restavriranje čaka še »Abraham«. »O višini stroškov vam težko odgovorim, ker še niso dokončni, poleg tega pa bo oziroma je že del sredstev v ta namen neposredno Restavratorskemu centru namenilo ministrstvo za kulturo,« nam je povedala Mlakarjeva. Je pa pojasnila, da bi restavriranje šestih takšnih oziroma podobnih slik lahko stalo približno 20.000 evrov.