Domnevnih roparjev banke SKB tudi danes ni bilo na sodišče

Sodišče je od letošnjega januarja opravilo kar tri predobravnavne naroke, a obtožena se nista pojavila niti enkrat.

Objavljeno
04. oktober 2013 14.57
SOJENJE
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sašo Nose in Dejan Vidmar, ki sta obtožena ropa banke SKB jeseni leta 2005, nista prišla tudi na današnji predobravnavni narok. Sodnica Polona Herman je tako pred začetkom glavne obravnave le prisluhnila dokaznim predlogom obrambe in tožilstva. Sojenje se začne čez natanko dva tedna, do novega leta je razpisanih pet obravnav.

Sodišče je od letošnjega januarja v primeru ropa banke SKB opravilo kar tri predobravnavne naroke, a obtožena se na sodišču nista pojavila niti enkrat. Prek svojih zagovornikov sta le sporočila, da se o krivdi ne bosta izjavila, čemur je predobravnavni narok v prvi vrsti namenjen.

Sta pa oba zagovornika, Dejan Marković in Gorazd Fišer, danes prebrala obsežen seznam dokaznih predlogov, večinoma zaslišanja. Tako med drugim predlagata zaslišanje vseh oškodovancev, ki so jim roparji vlomili v sefe - samo seznam imen je v sodnem spisu dolg več deset strani. Priče bi po njunem mnenju pojasnile, da je bila povzročena škoda nižja od ocenjene. Poleg tega sodišču predlagata, naj kot priče povabi vse varnostnike družbe PCA, ki so sodelovali pri varovanju sefov banke SKB ter vse policiste, kriminaliste, forenzike in ostale, ki so sodelovali pri preiskavi.

Marković predlaga tudi novo analizo bioloških sledi in prstnih odtisov, obenem pa je v spis predložil odpustnico iz beograjske bolnišnice, ki dokazuje, da je bil Vidmar v času ropa na operaciji v Beogradu. Predlagal je tudi zaslišanje dveh zdravnikov, ki sta Vidmarja operirala oziroma podpisala odpustnico, ter predlagal, naj sodišče določi izvedenca, ki bo potrdil, da je bil Vidmar operiran.

Tožilka Blanka Žgajnar temu predlogu nasprotuje, saj se ji zdi neverjetno, da bi bil Vidmar po toliko časa, preživetem v priporu, šele sedaj pripravljen razkriti, da je bil v času ropa v Beogradu. Poleg tega je tožilka omenila pisma, ki so jih našli v Vidmarjevem stanovanju. Vidmar naj bi v njih nekoga nagovarjal, naj gre na Madžarsko, kjer so ga nekoč pridržali, ter poskusi podkupiti policiste, naj dokumente priredijo tako, da bo datum pridržanja sovpadal z datumom ropa banke.

Sodišče bo sedaj odločilo, katere dokaze izvesti, sojenje pa se bo začelo 18. oktobra.

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike ter začeli z odpiranjem sefov. Vlomili so v 428 sefov, še v dodatnih 29 pa so poskusili vlomiti. Kraj kaznivega dejanja so zapustili okoli šeste ure zjutraj, po oceni policije pa so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Nose in Vidmar sta v priporu že od aretacije 16. marca lani. Policija pa sodelovanja pri ropu sumi še 28-letnika iz okolice Ljubljane, ki je v tujini, ovadili pa so še dva neznana osumljenca.