Dora Plestenjak in njena sinova tožijo Požarja

Nekdanjemu uredniku Direkta zaradi varovanja osebnega življenja Dore Plestenjak in njenih sinov, Domna Slane in Jana Plestenjaka, sodijo za zaprtimi vrati.

Objavljeno
23. januar 2007 07.00
Bojan Požar
Ljubljana – Kaj se je včeraj dogajalo na obravnavi zoper Bojana Požarja, nekdanjega odgovornega urednika Direkta, ki ga zaradi opravljanja tožijo akademska slikarka Dora Plestenjak in njena sinova, Domen Slana in Jan Plestenjak, je ostalo za zaprtimi vrati. Sodišče je namreč na predlog odvetnika Davida Sluga, pooblaščenca zasebnih tožilcev, zaradi varovanja njihovega osebnega in družinskega življenja z obravnave izključilo javnost.

Direkt je v prvi številki, ki je izšla 15. septembra 2005, objavil članek o »slovenskem pedofilskem škandalu desetletja«. V članku z naslovom Dora, vseh Plestenjakov mora, je Bojan Požar med drugim zapisal, da je bila slavna akademska slikarka osumljena spolne zlorabe vnuka, da pa je višje sodišče v Ljubljani kasneje postopek zoper njo ustavilo. Takoj po izidu članka v Direktu je odvetnik David Sluga vložil predlog za izdajo začasne odredbe. Okrajno sodišče jo je res izdalo in z njo tabloidu prepovedalo objavo člankov in fotografij, ki blatijo čast in dobro ime družine Plestenjak, za kršitev pa je bila zagrožena kazen 50 milijonov tolarjev.

Več si preberite v današnjem Delu!