Družba začenja dojemati, da alkohol ne sodi za volan

»Alkohol prinaša velike bolečine in zlo v družbeni prostor. Ni nam vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola v družini, službi ali prometu. Zato smo letošnjo akcijo poimenovali Nekdo misli nate, nekomu ni vseeno zate,« je ob včerajšnjem začetku akcije 40 dni brez alkohola na tiskovni konferenci povedal generalni tajnik Slovenske karitas.

Objavljeno
09. marec 2011 22.12
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Akcija poudarja solidarnost do vseh, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, prometnih nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola, organizatorji pa v času akcije med 9. marcem in 23. aprilom vabijo k različnim oblikam solidarnosti, od osebne 40-dnevne odpovedi alkoholu do tega, da se v tem času doma pa tudi na prireditvah ne streže alkohol. Barbara Krašovec iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji RS za varnost prometa je povedala, da v zadnjih dveh letih z veseljem spremljajo zmanjšanje števila smrtnih žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah, povezanih z alkoholom. To je po njenih besedah dokaz, da posamezniki in družba začenjajo dojemati, da alkohol ne sodi za volan. Med akcijo želijo še posebno opozoriti na to problematiko, zato organizirajo lokalne prireditve na temo alkohola v prometu in opozarjajo mlade na prometnih delavnicah v srednjih šolah. Krašovčeva je poudarila, da sodelujoči v akciji z osebno zavezo in spodbujanjem družine, prijateljev ter širše skupnosti k akciji in abstinenci izražajo solidarnost z vsemi, ki zaradi alkohola tako ali drugače trpijo.

Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net. je povedala, da lahko ljudje v zdravstvenih domovih najdejo njihove plakate in zloženke, na katerih si lahko preberejo vse o akciji, vse informacije pa so dostopne tudi na spletni strani www.brezalkohola.si. Na njej lahko ljudje zvedo vse o tem, kje poiskati pomoč, tu je na voljo tudi merilec, s katerim lahko izmerijo, kolikšna količina alkohola že ima posledice za zdravje in s kolikšno lahko sedemo za volan. Na forumu spletne strani na vprašanja tistih, ki imajo težave z alkoholom, in njihovih svojcev odgovarja primarij dr. Marko Kolšek. Verovškova poziva tiste, ki se bodo akcije udeležili, naj se ji tudi uradno pridružijo s klikom na zvonček.

Maša Serec s katedre za družinsko medicino na medicinski fakulteti je predstavila projekt Sporočilo v steklenici, ki poteka od leta 2003, njegov glavni namen pa je zmanjševanje rabe in škodljivih posledic rabe alkohola. Pomemben del projekta je spletna stran www.nalijem.si, kjer obiskovalci med drugim najdejo anonimni vprašalnik za samooceno pitja alkohola, s katerim posameznik dobi podatek, v katero kategorijo pivca spada in kako, če je treba, zmanjšati pitje alkohola.

Posledice so lahko katastrofalne

»Naša bolečina je bila tako globoka in parajoča, da je ni bilo mogoče zadržati v sebi, ker bi nas uničila. Nekako smo zmogli narediti ta korak in najgloblje boleče občutke predstaviti drugim ljudem. Z velikimi plakati, ki so bili obešeni po vsej državi, smo želeli opozoriti na to, da so v tragični zgodbi imena treh mladih ljudi, ki so umrli zaradi neodgovornega in nevestnega ravnanja pijanega voznika. Po enem letu nam je uspelo oplemenititi bolečino in jo izpostaviti zato, da se drugim ne bi jutri zgodilo to, kar se je nam, da ljudje ne bi bežali pred lastno odgovornostjo. Hoteli smo opozoriti, da so posledice katastrofalne,« je povedala gostja na tiskovni konferenci, Marjana Kračun, ki je v prometni nesreči, ki jo je povzročil pijan voznik, izgubila sina Petra. Od takrat kot ambasadorka soorganizatorja akcije Zavoda Varna pot opozarja, da žrtve niso le statistika. Kračunova je opozorila, da želi z zgodbo svoje družine spodbuditi ljudi, naj razmišljajo o posledicah neodgovornega pitja, in pozvati vse, naj ne vozijo pijani. To pravi tudi njen mož Lojze Kračun, ki bi preventivno akcijo podaljšal kar na 365 dni. »Z narodom mora biti nekaj narobe, če se ne zna zabavati brez alkohola,« je dodal.

»Tudi sam sem pijan vozil avtomobil, in ko sem poslušal zgodbo staršev fanta, ki je umrl v prometni nesreči, me je zmrazilo in pomislil sem nase. Hvala bogu, da sam nisem nikogar ubil, ko sem bil pijan za volanom,« je za Delo ob poslušanju izpovedi povedal Franjo Tomazini, predsednik Kluba zdravljenih alkoholikov Nova brazda iz Kranja. »Nesreče nisem nikoli povzročil pa tudi težav s policisti nisem imel, a zavedam se, da sem imel veliko srečo. Vsakič ko sem se z avtomobilom pripeljal domov, sem si naslednjega dne rekel, da jutri ne bom več vozil pijan. Še dobro, da je slaba vest vse, kar me je doletelo,« je povedal.

Odločitev za zdravljenje odvisnosti od alkohola je bila zanj težka in je trajala več let. Zdravljenje je potekalo osem tednov v Psihiatrični bolnišnici Begunje, potem pa se je odločil še za nadaljevanje v klubu v Kranju, kamor hodi dobra štiri leta. Tomazini je še povedal, da se ni preprosto vključiti nazaj v družbo po tem, ko si zapravil zaupanje soljudi, ko se te celo otroci začnejo izogibati in so v družini prepiri. A je zmagoslavje ob uspehu toliko večje, občutki s treznim pogledom na svet pa neverjetni. Tega mnenja je tudi njegov prijatelj iz kluba Franc Erjavec, ki je brez alkohola že 24 let, najtežjih pa je, kot pravi, prav prvih 40 dni.

Elvis Herbaj s Policijske uprave Celje in član Celjske interdisciplinarne skupine za varnost v cestnem prometu, za zdaj edine v Sloveniji, ki združuje različne institucije s področja zdravstva, šolstva, civilne družbe in policije, pravi, da so se v skupino združili, ker imajo na Celjskem dovolj smrtnih žrtev v prometu - v zadnjih treh letih 72, od tega 45 zaradi alkohola. Herbaj je poudaril, da je družin, ki so doživele tragedijo, vsaj še enkrat toliko, saj nesreče prizadenejo tudi povzročitelje nesreč in njihove svojce. Poudaril je še, da alkohol ne povzroča le tragedij na cestah, temveč tudi v družinah, na delovnih mestih in medsebojnih odnosih nasploh.

Po podatkih organizatorja akcije je bila leta 2009 2301 prometna nesreča, v kateri je bil udeleženec pijan, kar je 11 odstotkov vseh nesreč. V istem letu je bil alkohol sekundarni vzrok za dobrih 34 odstotkov vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom. Zaradi vožnje pod njegovim vplivom ali odklonitve strokovnega pregleda so policisti pridržali 10.091 ljudi. Zaradi alkohola je leta 2009 sicer umrlo 841 ljudi, najpogostejši vzrok smrti pa je bila alkoholna bolezen jeter (624 primerov). Slovenska karitas za udeležence akcije 40 dni brez alkohola, za zdravljene alkoholike in vse, ki kakor koli trpijo zaradi alkohola, organizira romanja na Brezje (12. marca 2011), Sveto goro pri Novi Gorici (3. aprila 2011) in na Ptujsko goro (8. maja 2011).