Družbo oškodovali za devet milijonov, Lovše pridržan

Poleg Lovšeta je v pridržanju menda tudi eden od dveh zakonitih zastopnikov družbe Diners Club SLO Saša Pušnik.

Objavljeno
08. avgust 2013 11.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Nekdaj najbogatejši Slovenec Tomaž Lovše je zaradi suma protipravne premoženjske koristi v višini devet milijonov evrov še vedno v policijskem pridržanju. Poleg njega je po neuradnih podatkih pridržan tudi eden od dveh zakonitih zastopnikov družbe Diners Club SLO Saša Pušnik. Policijski postopek sicer poteka proti trem osebam, je STA izvedela neuradno.

Preiskovalci NPU danes nadaljujejo v sredo začeto preiskavo, v okviru katere iščejo dokaze za finančno oškodovanje družbe iz Ljubljane. Neuradno naj bi preiskave potekale pri Tomažu Lovšetu in v njegovem podjetju. Večer poroča, da naj bi bila predmet preiskave odredba Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners.

14 hišnih preiskav

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sredo na območju Policijskih uprav Ljubljana in Koper opravili 14 hišnih preiskav, v okviru katerih preiskujejo gospodarska kazniva dejanja, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devet milijonov evrov, so sporočili s policije.

Policisti so prostost odvzeli dvema osebama. Preiskali so več poslovnih in zasebnih prostorov in zasegli materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Danes pregledujejo zaseženo gradivo, nadaljujejo z zbiranjem obvestil in izvajajo zaslišanja.

Predmet predkazenskega postopka so domnevne nepravilnosti pri poslovanju gospodarske družbe, ki se je ukvarjala s plačilnimi inštrumenti. Gre za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana zaporna kazen osem let.

V preiskavi, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, sodeluje 50 preiskovalcev NPU in šest policistov.

Spletne Finance pišejo, da naj bi policisti preiskovali tudi vodilne v Hypu in še v eni banki. »Ti naj bi na 12 obrokov odkupili del Lovšetovih dolgov in njemu nakazovali denar, trgovce pa ignorirali,« pišejo Finance.

Po neuradnih podatkih Financ sta Lovše in njegova žena, ko je bilo že znano, da je Diners Club Slovenija pred odvzemom licence, v enem dnevu mimo vseh pravil dvignila večje vsote denarja.

Diners Club maja izgubil dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev

Banka Slovenije je maja družbi Diners Club Slovenija, ki jo obvladuje Tomaž Lovše, zaradi neizpolnjevanja obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi je imela sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini.

Sledila so pogajanja, v katerih so se dogovorili, da bo obveznosti podjetij Diners Club Slovenija in DC Finance do trgovcev pokril Diners Club International, in sicer z odkupom terjatev trgovcev ob pomoči bank Unicredit in Hypo, novi lastnik franšize Diners Cluba za Slovenijo pa je postal Erste Card Club.

Ta je že pridobil licenco Banke Slovenije in je začel vzpostavljati prodajno mrežo. Dosedanjim imetnikom kartic Diners v Sloveniji bo do 20. avgusta poslal ponudbe za nove kartice. Uporabnikom, ki se bodo odločili za sodelovanje in bodo poslali podpisano pristopno dokumentacijo, bodo kartice aktivirali predvidoma v nekaj dneh in jih bo mogoče uporabljati. Uporabnike, ki imajo dolg do Dinersa, bodo najprej pozvali k poplačilu dolga na račun Unicredit banke Slovenija.