Družina »rojenih zločincev«

Zločinsko trojico iz Rusije, ki ji pripisujejo 30 umorov, je ves čas ščitil svak, ki je delal na policijski postaji.

Objavljeno
20. september 2013 16.35
RUSSIA
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Moskva - Ruski družini pripisujejo do 30 umorov. Preiskovalci so šokirani na hladnokrvnostjo storilcev, ki bi jih lahko zaustavili prej, če bi bili nanje pozornejši, je za nemško tiskovno agencijo razkrila Galina Gagalajeva iz preiskovalne komisije v mestu Rostov na Donu.

Družina je iz pohlepa in maščevanja zakrivila več umorov, svoja dejanja pa je zakrila s pomočjo sorodnika, ki je delal na policiji. 46-letna vzgojiteljica Inessa, 35-letni mož Roman in 25-letna hči Viktorija so umorili najmanj devet ljudi, družini pa pripisujejo tudi mnoga druga kazniva dejanja. Med aretacijo pred nekaj dnevi je bil Roman, sicer zobozdravnik po poklicu, ustreljen.

»Rojena zločinka sem,« je Inessa povedala po aretaciji. Par naj bi po navedbah medijev leta 1998 iz maščevanja ubil nekega varnostnika, nekdanjega Inessinega ljubimca. »Odsotnost posledic je oba motivirala k nadaljnjemu prelivanju krvi,« je povedal preiskovalec v mestu Rostov, približno 1100 kilometrov južno od Moskve.

Skupaj z Inessino hčerko iz prvega zakona je par svoje prve žrtve, voznika taksija, trgovca in lovca, umoril, da bi prišel do orožja. Družina je hladnokrvno ubila tudi otroke, ki bi lahko pričali proti njim. Enega med njimi so zabodli kar 37-krat.

Par je imel tudi 13-letno hči, ki pa je po besedah Gagalajeve nedolžna in sedaj živi pri sorodnikih.

»Kaj takega se v Rusiji še ni zgodilo. To je pogled v brezno,« je za Novajo Gazeto dejal neimenovani predstavnik ruskega pravosodnega ministrstva.

Zločinsko trojico je ves čas ščitil svak, ki je delal na policijski postaji. Skupaj z ženo naj bi odstranjeval dokaze in skrival nakradene stvari, med drugim nakit, vodko in elektroniko. Oba so že aretirali.

Mediji kritizirajo površnost preiskovalcev. Zaradi suma umora, ki ga je v resnici zakrivila morilska družina leta 2009, je nek 26-letnik nedolžen dve leti sedel v preiskovalnem zaporu.