Država ni odgovorna za umor matere dveh otrok

Ljubljansko okrožno sodišče je razsodilo, da Republika Slovenija ni odgovorna za smrt Ljubice Ulčar, ki jo je februarja 2006 umoril Silvo Plut. Tako država njeni družini ne bo plačala 125.000 evrov odškodnine.

Objavljeno
22. avgust 2009 19.48
Olga Cvetek
Olga Cvetek

Ljubljana – Država Mirku Ulčarju in njegovima sinovoma ne bo plačala 125.000 evrov odškodnine in rente, ker so izgubili ženo in mater, je odločilo ljubljansko okrožno sodišče. Policija in tožilstvo nista imela podlage, da bi za Silva Pluta pred morilskim pohodom na Jančah predlagala pripor in mu tako preprečila umor Ljubice Ulčar, zato država ni odgovorna za njeno smrt. Odvetnik Luka Devjak iz odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa Ulčarjeve, nam je povedal, da se z razlogi, ki jih je v sodbi navedlo sodišče, ne strinjajo, zato se bo na sodbo pritožil.

 

Mirko Ulčar je v tožbi zoper državo zapisal, da je bil morilec Silvo Plut na prostosti z njenim blagoslovom. Že leta 1990, star je bil komaj 21 let, je Plut zverinsko umoril sošolko Marjanco Matjašič. Obsojen je bil na 15 let zapora, a so ga po 13 letih izpustili. Med pogojnim odpustom se je po podatkih policije in tožilstva zapletal v nova kazniva dejanja, zato je pobegnil v Aleksinac. Tam je 18. novembra 2004 na grozovit način umoril 25-letno Jasmino Đošić.

 

Nosečnico je zmasakriral z nožem in ji prerezal vrat. Ko je Plutu zagorelo pod nogami, se je vrnil nazaj v Slovenijo. Aprila 2005 so ga aretirali celjski policisti, in sicer zaradi dveh oboroženih ropov, zaradi katerih ga je iskalo ljubljansko okrožno sodišče. Zaradi pomanjkanja dokazov je bil decembra 2005 oproščen, saj so ga prestrašene priče domala vse po vrsti razbremenjevale krivde, zaradi oprostilne sodbe pa so ga morali spustiti iz pripora. Slovenska policija je bila takrat že seznanjena s sumi srbskih kolegov, da je v Aleksincu moril prav Plut, vendar ga niso mogli nadzorovati ali pripreti, ker bi bile s tem kratene njegove pravice.

 

V Sloveniji je bil Plut oproščen in se je lahko svobodno gibal, za vložitev ovadbe, na podlagi katere bi ga lahko priprli, pa bi morali imeti vsaj še zapisnik ogleda kraja umora v Aleksincu in druge nujne izsledke kriminalistične preiskave, je kasneje pojasnjeval tedanji notranji minister Dragutin Mate.

 

Plut je v zemljanki na robu Ljubljane načrtoval nov zločin, govorilo se je, da se je Ulčarju hotel maščevati, ker ga je ovadil zaradi ropa pošte v Polhovem Gradcu in se je zato znašel v priporu. Govorilo se je tudi, da je Plut prijateljeval z Ulčarjevima in da so se družili. Februarja 2006, ko po prepričanju Mirka Ulčarja sploh ne bi smel biti na prostosti, je Plut spet udaril. Zakonca je presenetil v hiši na Dolgem Brdu, po brutalnem trpinčenju je Ljubici Ulčar prerezal vrat, medtem ko je njenemu možu uspelo pobegniti. Naslednji dan so Pluta aretirali, steklo je sojenje, na katerem je bil obsojen na 30 let zapora. Ko je v priporu čakal na pravnomočnost sodbe, si je po tistem, ko je bil za umor Đošićeve v Nišu v odsotnosti obsojen na 40 let zapora, vzel življenje.

 

Kakor nam je povedal odvetnik Luka Devjak iz odvetniške družbe Čeferin, je sodišče pritrdilo pravobranilstvu, da država ni odgovorna za smrt Ulčarjeve, saj ni imela podlage, da bi Pluta preganjala za umor v Aleksincu. Policija tudi ni imela osnove, da bi Pluta po izpustitvi iz pripora nadzirala, poleg tega ni mogla vedeti, da bo spet moril. A Ulčar se sklicuje na besede takratnega notranjega ministra Mateja, da slovenska policija vendarle ni storila vsega, kar bi lahko. Ker je tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar javno povedala, da so bile storjene napake, postopki policije vodeni pomanjkljivo, tožilci pa premalo kritični, Ulčar vztraja, da je bil Plut na prostosti z blagoslovom države.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela