Državne organe oškodovali za 158.000 evrov

Z nepravilnosti pri dobavi blaga različnim državnim organom in gospodarskim družbam, so si nepridipravi protipravno prilastili blago v vrednosti 158.000 evrov.

Objavljeno
05. januar 2007 14.38
Ljubljana - Ljubljanski kriminalisti so po večmesečni preiskavi podali šest kazenskih ovadb zaradi nepravilnosti pri dobavi blaga različnim državnim organom in gospodarskim družbam, ki so bili oškodovani za 158.000 evrov.

Osumljenci so prek naročil male vrednosti in drugih rednih dobav potrjevali lažne dobave blaga oziroma je dobavitelj neupravičeno izstavljal račune za neopravljene storitve, so danes sporočili z ljubljanske policijske uprave, ki ne navaja, za katere državne organe oziroma gospodarske družbe gre.

Kriminalisti so pri devetih hišnih preiskavah pri naročnikih blaga in dobaviteljih med drugim našli avdio in video naprave ter belo tehniko večje vrednosti, ki so jih pridobili na škodo organov oziroma družb, v katerih so bili zaposleni.

Ovadbe so podali zoper vodji poslovalnic dobavitelja, na strani naročnikov pa so osumljeni vodja službe za vzdrževanje in štirje skladiščniki. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, je bilo naročeno blago plačano, a ga državni organi oziroma družbe niso dobili v celoti. Vodja službe za vzdrževanje in skladiščniki so namreč del blaga zadržali in si ga nato razdelili z dobavitelji.

Osumljenci se bodo morali zagovarjati za 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Okoriščali so se v obdobju od leta 2002 do sredine leta 2005 in si skupno pridobili za okoli 158.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, saj kriminalisti ugotavljajo, ali so osumljenci storili še kakšno kaznivo dejanje.

Kriminalisti so v preteklosti že podali kazenske ovadbe zoper odgovorne osebe drugih poslovalnic istega dobavitelja, ki so na podoben način oškodovali drug državni organ, še piše v sporočilu ljubljanske policijske uprave. Osumljenci so v obdobju dveh let in pol pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli 540.000 evrov.