Dva policista rešena postopka

Policistov, ki sta v patrulji ustavila ministra Borisa Koprivnikarja, ne bodo preiskovali zaradi spremembe zakona.

Objavljeno
07. marec 2018 19.30
Redna seja Državnega zbora - Boris Koprivnikar 25.januarja 2016 [Državni zbor,parlament,Boris Koprivnikar,ministri,vlada]
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Za sedem policistov, ki so novembra 2015 sodelovali pri dogovarjanju o zasedi, postavljeni ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju, je tožilstvo zahtevalo uvedbo sodne preiskave, zdaj pa je zahtevo za dva od njih umaknilo.

Za policista Davida Oblaka in Dejana Kelemana, ki sta v patrulji dejansko ustavila ministra, je sodišče posledično izdalo sklep o zavrženju. Pristojna tožilka posebnega oddelka pri specializiranem tožilstvu je namreč zanjo umaknila zahtevo za preiskavo, ker da po spremembi kazenskega zakonika iz lanskega julija ni več podlage za uvedbo kazenskega postopka. Dejanje, ki jima ga je očitala, po noveli kazenskega zakonika namreč ni več kaznivo dejanje. Odločitve sodišča o tožilski zahtevi za preostalih pet policistov po naših podatkih še ni oziroma ni znana.

Policijska patrulja je konec novembra 2015 ustavila ministra Koprivnikarja, ki je javno kritiziral takratno policijsko stavko, nekaj metrov od gostišča, kjer je bil pred tem koncert njegove rock skupine, in mu odredila preizkus alkoholiziranosti. Ta je pokazal, da je bila vsebnost alkohola pod dovoljeno mejo, Koprivnikar pa je po dogodku podvomil, da je bil postopek naključen, češ da ni storil »nič takšnega, da bi na prazni cesti pritegnil pozornost policije«. Čeprav prvotna interna preiskava ni potrdila sumov, da bi bilo s postopkom kaj narobe, je nov notranji nadzor potrdil dogovarjanje prek zaprtega profila na facebooku.

Po razkritju dogovarjanja je 31. marca 2016 izredno odpoved iz krivdnih razlogov dobilo pet policistov: nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, kranjski predstavnik sindikata Denis Kadirić, namestnik koprskega regionalnega predstavnika Miha Sakač, novomeški regionalni sindikalni predstavnik Dušan Raj in sindikalni zaupnik za ljubljansko regijo Vojko Marguč. Odpoved so izpodbijali na delovnem sodišču, vendar je to pravnomočno zavrnilo njihove tožbe ter potrdilo ustreznost vzrokov za odpoved in njeno zakonitost. Nekateri so zoper tako odločitev sodišča vložili revizijo, za Sakača pa je bila sodba že na višjem sodišču razveljavljena in je bilo odrejeno ponovno sojenje.

Keleman in Oblak sta zaradi vpletenosti dobila opomin pred odpovedjo, zdaj pa sta se rešila še kazenskega postopka. »Ni presenetljivo, da se je ta zadeva končala, preden se je dobro začela. Presenetljiv pa je način zaključka,« razmišlja Oblakov odvetnik David Sluga. »Namesto sodnega sklepa o ustavitvi postopka iz razloga, ker očitno ne gre za kaznivo dejanje, je tožilka zahtevo za preiskavo umaknila, pri tem pa njena argumentacija ni prepričljiva. Zakonska norma, na katero se sklicuje, se pomensko ni bistveno spremenila,« dodaja odvetnik.