Odškodnine za neupravičen zapor ni dočakal

Za več kot 20 let, ki jih je po nedolžnem preživel za rešetkami, je od mesta terjal 124 milijononov dolarjev.

Objavljeno
24. september 2014 13.16
Posodobljeno
24. september 2014 15.00
jer/Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni
J. S., kronika
J. S., kronika

New York − Sodbe, v kateri je od mesta zahteval 124 milijonov ameriških zelencev, ker je po nedolžnem v zaporu preždel več kot 20 let, 55-letni William Lopez ni dočakal. V soboto, po 20 mesecih na svobodi, je na svojem domu v Bronxu umrl zaradi zapletov pri astmi, je poročal Reuters.

Leta 1989 so ga obsodili za umor domnevnega dilerja, zvezni sodnik pa je lani zaradi pomanjkljivih dokazov, tudi priče so preklicale svoje navedbe s sojenja, razveljavil.

Tožbo zaradi neutemeljenega pregona in kršitve njegovih ustavnih pravic sta z odvetnikom Dennisom Kellyjem vložila junija, ta ponedeljek pa bi se moralo začeti sojenje. Sodne postopke so zdaj preložili in tožbo bo v imenu pokojnega moža nadaljevala njegova žena Kelly, je povedal odvetnik.

Ko so Lopeza izpustili iz zapora, je hotel obiskovati šole in pomagati drugim, ki so bili po krivici obsojeni. Želel je tudi potovati in se zbližati s svojo odraslo hčerjo, ki je bila takrat, ko so ga zaprli, stara le eno leto. Želel je na novo zaživeti in bil je vesel, da mu je bilo to omogočeno, je še povedal odvetnik.